Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСпартак Суббота міг схиляти своїх клієнток до романтичних стосунків – розслідування

Деякі з них скаржилися на нього

Український психолог Спартак Суббота порушував етику психолога під час сеансів зі своїми клієнтами, а також міг схиляти деяких зі своїх клієнток до романтичних стосунків. Про це йдеться в розслідуванні Іллі Полудьонного, опубліковане в медіа «Свідомі».

Розслідування наводить історію Анни Тихомирової, яка була однією з постраждалих. Вона розповіла, що була клієнткою Спартака приблизно три місяці, з кінця 2017 року й до лютого 2018-го. Анна розповіла, що поза сесіями Спартак часто цікавився, як її справи і як вона почувається, а під час них застосовував методи, у яких був «відвертий флірт».

«Наприклад, він міг писати такі фрази: «От якби б я вас там запросив у кіно, і ви потім залишились у мене вдома», або міг писати «Я буду по роботі поруч із вами, може, ви мені там покажете, де там каву випити». А потім на зустрічах, на сесіях він постійно мені повторював: «Ну ви ж розумієте, що в нас не може бути ніяких особистих стосунків, що в нас не може бути подвійних стосунків і ми обмежені тим, що відбувається в кабінеті», – розповіла Анна.

Вона також сказала, що в межах сесій Спартак «дозволяв собі якісь такі провокації»: сісти поряд на дивані чи якось торкнутися, наприклад, поправити одяг. Анна зауважила, що в довгостроковій терапії певна емоційна близькість із фахівцем має бути, однак, за її словами, зі Спартаком це була «дуже сильна сексуалізація всього цього, що відбувається».

Крім цього, Анна поділилася ще одним випадком із сесій зі Спартаком Субботою: на одній із зустрічей Спартак попросив її уявити, що він її клієнт, а вона – терапевт, і що б вона йому хотіла сказати.

«І я на це кажу, що було б цікаво, якби справді ми б помінялись тілами. На що його відповідь: «Да, я б повісився». І він уточнює, що він має на увазі – я ж жінка, і він би дуже не хотів бути жінкою, тому б він краще повісився», – розповіла Анна.

Незабаром вона припинила зустрічі зі Спартаком. «Мені здається, у мене просто якось психіка так спрацювала, що я розуміла, що це дуже небезпечно», – сказала Анна.

Психотерапевт Артем Осипян розповів, що знає десь про п’ять випадків скарг на неналежну поведінку Спартака Субботи під час терапевтичних сеансів. За його словами, постраждалі не скаржилися безпосередньо в етичний комітет психологічних асоціацій. Деякі звинувачують себе в тому, що трапилося, а деякі бояться, що Спартак може щось із ними зробити, якщо вони почнуть із ним судитися.

Артем Осипян зауважив, що нині немає законодавства про діяльність психологів і психотерапевтів, а, окрім етичних комітетів психологічних асоціацій, немає іншого важеля впливу на спеціалістів, які порушують етичні норми й чинять психологічний тиск на своїх клієнтів.

«Людина самозайнята, людина не є членом асоціації, вона працює, їй ніхто не може це заборонити, бо в нас нема закону», – сказав Осипян.

Фото: Instagram/spartaksubbota, Youtube/Це Ніхто Не Буде Дивитись

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.