Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США хочуть внести до Конституції поправку про рівні права. Цьому можуть завадити республіканці

Уперше поправку представили ще в 1923 році

Сенат США проголосує за резолюцію, яка дозволить внести до Конституції поправку про рівні права (Equal Rights Amendment або ERA). Однак республіканці в Сенаті можуть завадити цьому, пише Reuters.

Прихильники поправки стверджують, що вона надасть жінкам право на рівну оплату праці й забезпечить їхні права в юридичних питаннях. Водночас опоненти кажуть, що поправка може призвести до конституційного закріплення права на аборт і зобов’язати жінок проходити військову службу.

Провідний демократ Сенату Чак Шумер назвав поправку критично важливою. «Той, хто вважає, що поправка про рівні права не потрібна в теперішній час, не звертає уваги на жахливі речі, що відбуваються в цій країні», – сказав Шумер під час виступу в Сенаті.

Уперше поправку про рівні права представили ще в 1923 році, але Конгрес ухвалив її лише в 1972 році. До 1977 року поправку ратифікували 35 із 38 необхідних штатів. Згодом ратифікацію поправки кілька разів відтерміновували, останній строк був у 1982 році.

У 2020 році Вірджинія стала 38 штатом, який ратифікував ERA – майже за два десятиліття після того, як сплив термін. Однак федеральний суд постановив, що поправку ратифікували надто пізно, щоб її можна було зробити частиною Конституції. Тодішній президент США Дональд Трамп також намагався заблокувати ратифікацію, стверджуючи, що весь процес має розпочатися заново.

Резолюція, за яку голосуватиме Сенат, скасує крайній термін ратифікації, щоб ERA змогла набути чинності. Однак голосування, імовірно, буде невдалим, оскільки демократи не надто переважають у Сенаті: 51 проти 49 республіканців. Для того, щоб поправка про рівні права стала чинною, її повинні підтримати щонайменше 60 представників Сенату.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.