Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПідручник «Основи здоров’я» із сексистськими виразами може пройти повторну експертизу

МОН видало розпорядження

Міністерство освіти і науки просить Інститут модернізації змісту освіти провести повторну експертизу підручника «Основи здоров’я» для учнів 8 класу. Міносвіти видало розпорядження на прохання депутатки Інни Совсун.

За її словами, це дозволить вилучити «шкідливий і небезпечний» підручник «Основи здоров’я» з навчального процесу. «Нарешті в Міністерства освіти з’явилася політична воля, щоб подіти цей пекельний підручник кудись подалі від українських шкіл», – написала Совсун.

Ідеться про підручник з «Основ здоров’я» для учнів 8 класу авторства Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., і Страшко С. В. Підручник критикували за сексистські й антинаукові твердження.

Зокрема, у версії підручника за 2016 рік у розділі про віктимну поведінку автори пишуть, що постраждалі самі могли «спровокувати» злочинців. Наприклад, якщо вони одягли «надто коротку спідничку», нанесли яскравий макіяж або якщо в їхній поведінці були натяки на флірт.

У версії 2021 року розділ скоротили, а «віктимну» поведінку змінили на «небезпечну». Однак сексистські вирази в підручнику однаково траплялися.

Обидві версії підручника мали гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». В ІМЗО повідомили, що підручник 2016 року вже не використовується, оскільки термін дії грифа закінчився, а підручник 2021 року не надрукували через відсутність фінансування. А з 2022 року, кажуть в ІМЗО, з оновленої програми вилучили тему про віктимну поведінку. Натомість учні вивчатимуть про кримінальну відповідальність за злочини сексуального характеру.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.