Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКількість випадків використання фемінітивів у медіа зросла – моніторинг

Із 78% до 82%

Кількість експерток, яких медіа запрошують висловлюватися на ту чи ту тему, не змінилася й становить усього 26%. А кількість фемінітивів зросла із 78% до 82%. Це дані гендерного моніторингу матеріалів локальних медіа 24 областей України (підконтрольних), який провів Волинський пресклуб 10–16 квітня цього року.

За даними моніторингу, кількість публікацій, які стосуються життя країни в стані війни, знизилася на 8%, як порівняти з лютим. Велика кількість публікацій про допомогу Збройним силам України від волонтерок і волонтерів, благодійні акції митців і мисткинь, освітянок, громадських активісток, мешканок громад.

«Чудово, що медіа розуміють, наскільки важливо висвітлювати підтримку армії всією країною, значну частину якої роблять жінки», – ідеться в моніторингу.

Жінки переважно фігурують у темах, як-от: волонтерство, хід війни, політика і влада, часто виступають як родички або близькі загиблих. Основні персони: речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, прессекретарка Пентагону Сабріна Сінгх.

Загалом у всіх проаналізованих публікаціях (понад 22 тисячі) кількість запрошених експерток знизилася на 1%, а героїнь – на 2%. Такі показники не є суттєвими й можуть коливатися відповідно до кількості проаналізованого контенту.

Кількість фемінітивів суттєво зросла – із 78% до 82%. Ними найчастіше послуговувалися журналісти й журналістки львівських видань (96%), а також рівненських (94%), івано-франківських, тернопільських і чернівецьких (по 93%). Особливо це помітно у виданнях, які раніше були російськомовними.

Найчастіше жінки виступають експертками, коли йдеться про медицину чи охорону здоров’я (42%), соціальну політику й волонтерство (41%), освіту (40%). У цих темах жінки були переважно й героїнями матеріалів. Найменше жінки надавали інформацію в публікаціях про спорт (12%).

Загальний Індекс гендерної чутливості видань залишився на рівні лютого – 46%. Очолюють рейтинг львівські видання (52%), за ними – дніпропетровські, івано-франківські, рівненські, чернівецькі (по 51%). На третьому місці житомирські, кіровоградські й хмельницькі видання (по 50%).

«Значний вплив на цей показник має відсоток вживання фемінітивів, адже із гендерним балансом у контенті локальних медіа ще досить погано… Саме зараз, у час переформатування медійного ринку, редакціям варто замислитися над підходами до висвітлення життя суспільства й побудови матеріалів, зокрема, над гендерно чутливими», – зауважила координаторка Волинського пресклубу Богдана Стельмах.

Інфографіка: Дмитро Авраменко

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.