Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПісля припинення голодування журналістці Ірині Данилович так і не надали медичної допомоги

Без лікування її стан може загостритися й призвести до смерті

Після припинення голодування журналістка Ірина Данилович, яку незаконно утримують у кримському СІЗО, досі не отримала необхідної медичної допомоги. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Уже майже пів року вона потерпає від постійних сильних головних болів унаслідок отиту, що прогресує, і супутніх захворювань. Без лікування запалення може перекинутися на мозок і вбити жінку», – наголосив омбудсмен.

21 березня Ірина Данилович оголосила голодування до «початку лікування або біологічної смерті». На початку квітня вона припинила голодувати в обмін на медичну допомогу. Однак спочатку Ірину довго не вивозили на лікування, а згодом провели лише один медогляд, без надання належного лікування.

Лубінець повідомив, що під загрозою нині також життя іншого кримського політвʼязня, журналіста Амета Сулейманова. Він має серйоні кардіологічні захворювання й потребує термінової операції на серці. Через високий тиск і біль у грудях Сулейман змушений постійно вживати ліки. Крім того, у нього відібрали шприци й препарат «Біцилін-5», який йому необхідно вживати що три тижні.

Лубінець наголосив, що ненадання належної медичної допомоги українським громадянам, яких рф незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер. Відповідно до Женевської конвенції, це прирівнюється до катувань і порушує право на життя.

Омбудсмен закликав світову спільноту відреагувати на факти порушення прав громадян України в тимчасово окупованому Криму й вимагати звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.