Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниТри ув’язнені іранські журналістки отримали премію ЮНЕСКО за свободу преси

Їх нагородили за «відданість правді й підзвітності»

Організація Об’єднаних Націй присудила Всесвітню премію ЮНЕСКО за свободу преси імені Гільєрмо Кано трьом ув’язненим іранським журналісткам. Їх нагородили за «відданість правді й підзвітності». Про це пише AP.

Лауреатками стали Нілуфар Хамеді, яка повідомила про смерть Махси Аміні, й Елае Мохаммаді, яка написала про похорон дівчини. Третьою переможницею стала Нарґес Мохаммаді – правозахисниця, журналістка й одна з найвідоміших іранських активісток.

«Нині як ніколи важливо віддати належне всім журналісткам, яким заважають виконувати їхню роботу і які стикаються з погрозами й зазіханнями на їхню особисту безпеку», – сказала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

Наприкінці жовтня 2022 року Нілуфар Хамеді й Елае Мохаммаді звинуватили в державній зраді й роботі на спецслужби США. Журналісток заарештували невдовзі після загибелі Махси Аміні й початку масових протестів, які охопили країну у вересні 2022 року. Вони перебувають у тегеранський в’язниці Евін, яка відома тим, що в ній утримують політвʼязнів.

Нарґес Мохаммаді нині відбуває 16-річний термін увʼязнення у вʼязниці Евін і продовжує публікувати репортажі звідти. Вона також узяла інтервʼю в інших увʼязнених жінок, які ввійшли до її книги «Білі тортури».

З 1997 року вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за свободу преси імені Гільєрмо Кано приурочено до Всесвітнього дня свободи преси, що відзначається 3 травня. Премія названа на честь колумбійського журналіста, якого вбили перед офісом редакції його газети El Espectador в Боготі в 1986 році.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.