Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниAmnesty International розкритикували за використання згенерованих ШІ світлин

Це може підірвати довіру до організації

Міжнародна правозахисна група Amnesty International зазнала критики за використання зображень, які згенерував штучний інтелект, для висвітлення реальних подій. Про це пише The Guardian.

Обурення викликали штучні світлини, що супроводжують звіти організації про протести в Колумбії за 2021 рік. Тоді Amnesty International задокументувала сотні випадків порушення прав людини з боку колумбійської поліції, включно з фізичним насильством, сексуальними домаганнями й тортурами.

Деякі фотожурналісти й медіадослідники попередили організацію, що використання зображень, створених штучним інтелектом, може підірвати довіру до роботи Amnesty й сприяти теоріям змови.

«Ми живемо в дуже поляризовану епоху, повну фейкових новин, що змушує людей сумніватися в ЗМІ. А штучний інтелект, як відомо, бреше. Про яку довіру йдеться, коли ви публікуєте зображення, створені штучним інтелектом?» – сказав Хуанчо Торрес, місцевий фотожурналіст із Боготи.

Представники Amnesty International заявили, що організація вирішила використати згенеровані світлини, щоб захистити протестувальників від можливої помсти з боку держави. А щоб не вводити громадськість в оману, зображення містили вказівку, що їх створив ШІ.

На захист цієї позиції виступив один із тодішніх протестувальників Гарет Селла. Унаслідок участі в протестах він осліп на ліве око: поліцейський у Боготі вистрілив у нього гумовою кулею.

«Мені здається розумним приховування наших особистостей, зважаючи на те, що два роки по тому ми продовжуємо жити в страху, що нас можуть ув’язнити в будь-який момент або що переслідуватимуть на вулицях», – сказав Селла. За його словами, держава продовжує карати учасників протестів і виносити їм суворі вироки.

Після критики Amnesty International видалила всі світлини з соцмереж, а її представники заявили, що відкриті для діалогу на тему етичності використання зображень авторства ШІ.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.