Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЩонайменше 400 жінок, яких утримують в іракській в’язниці, оголосили голодування – BBC

Вони протестують проти вироків й умов утримання

Щонайменше 400 жінок голодують у вʼязниці суворого режиму в Іраку. Видання BBC повідомляє, що їх тримають під вартою за приналежність до терористичного угруповання «Ісламська держава», також відомого як ІДІЛ.

В’язниця «Русафа» розташована на схід від Багдада. У ній утримують жінок, які відбувають покарання за різні злочини, не всі з них повʼязані з тероризмом. Жінки, з якими поспілкувалися журналісти видання, стверджували, що їх утримували по 40 осіб у камері, часто били й поводилися з ними «не по-людськи». Також вони кажуть, що суди над ними були несправедливими.

Загалом жінкам загрожує від 15 років ув’язнення до довічного перебування за ґратами. Деяких засуджено до смертної кари, однак поки жодних страт не здійснювалося.

Голодування жінки розпочали на знак протесту проти винесених їм вироків, а також умов, у яких їх утримують. Відомо, що серед них є громадянки Туреччини, Азербайджану, України, Сирії, Франції, Німеччини, США й росії. Жінки заявили, що не мали жодних контактів зі своїми посольствами, а дипломатичні представники не були присутні на багатьох судових процесах над обвинуваченими.

На відео з вʼязниці в Багдаді видно виснажених жінок, які нерухомо лежать на камʼяній підлозі. Вважається, що вони не їли з 24 квітня. BBC зазначають, що на початку голодування жінки пили лише пів склянки води на день, а деякі з них узагалі перестали пити.

На відеозаписах також можна побачити маленьких дітей. Багато з них, як повідомляється, народилися у вʼязниці. Вважається, що загалом там нині можуть утримувати близько 100 дітей.

Після поразок Ісламської держави у 2017 році, більшість її послідовників були затримані. Стверджується, що багатьох чоловіків страчували без суду й розслідувань, але тисячі жінок і дітей взяли під варту. Деяких повернули на батьківщину, але багато хто залишається в сирійських й іракських в'язницях.

Деякі жінки зізнаються, що добровільно приєдналися до ІДІЛ, водночас інші стверджують, що їх обманом або примусом змусили приєднатися до угруповання. Деякі наполягають на тому, що їх змушували виходити заміж за бойовиків і погрожували смертю, якщо вони відмовлялися.

Уряд Іраку відмовився коментувати голодування. Раніше там зазначали, що допомагатимуть невинним повертатися на батьківщину.

Систему кримінального правосуддя Іраку впродовж тривалого часу критикували за несправедливі судові процеси й часті випадки зловживань. Amnesty International повідомила, що у справах, пов’язаних з ІДІЛ, виносили вироки «після звинувачень, заснованих переважно на «зізнаннях» під час тортур».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.