Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Румунії обмежили тести на цноту. Тепер це можна робити лише на вимогу влади

Забороні сприяла кампанія креативної агенції

У Румунії заборонили перевіряти дівчат і жінок на цнотливість на вимогу приватних осіб. Раніше в Румунії тести на цноту проводили з метою розслідування кримінальних справ або на прохання батьків. Тепер цю послугу можна робити лише на вимогу уряду.

Скасуванню тесту сприяла кампанія #UnExaminable від креативного агентства DDB Romania, яку вони створили в партнерстві з Мережею запобігання й боротьби з насильством щодо жінок (VIF).

У межах кампанії зняли відео, у якому дівчина-підліток проходить тест на цноту. У ролику вона розмірковує про незайманість до шлюбу й про те, що це насамперед важливо для її батька. А під час самого тесту вона думає про те, якою принизливою є процедура і що вона відчуває, ніби її зґвалтували.

Після запуску #UnExaminable з’явилася онлайн-петиція про скасування тестів на цнотливість, адресовану Міністерству юстиції, Міністерству охорони здоров’я й Національному інституту судово-медичної експертизи. За тиждень вона зібрала понад 40 000 підписів.

Керівна партнерка DDB Romania Роксана Меметеа сказала, що скасування тестів на цноту – це «важливий крок до нормального життя».

«Нашою метою було показати, що незайманість – це лише соціальна, культурна й релігійна концепція, яка відображає гендерну дискримінацію щодо дівчат і жінок, а також те, що ці тести не мають медичного значення й можуть завдати психологічної шкоди тим, хто їх проходить», – зауважила креативна директорка DDB Romania Роксана Ніта.

У 2019 році в Румунії тести на цноту становили 2% від усіх експертиз у підрозділах Інституту судової медицини ім. Міни Міновічі (INML). Це близько тисячі тестів на рік. У ВООЗ тести на цноту називають порушенням прав людини.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.