Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ статті про зґвалтування від Інституту вивчення проблем злочинності виявили віктимблеймінг

А також мізогінні поради щодо того, як жінкам уникнути зґвалтування

На сайті науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної академії правових наук України знаходиться стаття «Убережи себе від зґвалтування», у якій присутній віктимблеймінг. Це помітила українська блогерка й засновниця платформи goodjob Дана Окоманюк.

Стаття починається зі слів, що «в багатьох випадках громадяни своєю віктимною (необачною, ризикованою, аморальною й ін.) поведінкою провокують або полегшують вчинення проти себе зґвалтування».

«Здавалося би, що інститут, який вивчає проблеми злочинності, судової експертизи й судоустрою має розбиратися в тому, що він пише на своєму сайті, а саме, що в злочині жертва ніколи не винна. Хоча куди там, набагато простіше взяти й звинуватити жертву в тому, що вона своєю «віктимною» поведінкою й «сумнівними» рішеннями «провокує» ґвалтівника й «полегшує вчинення проти себе зґвалтування», – написала Окоманюк.

Окрім цього, в інституті дають поради, як уникнути зґвалтування. Наприклад, якщо ви збирається на «застілля», то, щоб уникнути зґвалтування, потрібно контролювати свою поведінку, уникати «розмов на інтимні теми, відвертих танців, розваг».

«Пам’ятайте: будь-яка гра з вашого боку зазвичай розцінюється потенційним ґвалтівником як своєрідна прелюдія до інтимної близькості, а тому дуже легко зникає й без того досить тонка грань між статевим актом за взаємною згодою і зґвалтуванням. Відмова в останню мить не зупинить потенційного ґвалтівника, а навпаки, посилить інтенсивність насильства», – ідеться в статті.

Також там зазначається, що можна використовувати «всілякі хитрощі», щоб збити зловмисника з пантелику: поговорити з ним «по душах» або «добровільно роздягнутися», щоб «послабити його пильність» і спробувати застосувати фізичну силу.

Стаття закінчується словами: «Шановні жінки, пам’ятайте, що ваша безпека в більшості випадків у ваших руках!»

«Виявляється (о шок!), що покоління правозахисників, політиків і дослідників подібні інститути вчать, що це жертва погана. Що це жертва щось не те робила. Що це жертва має зробити ВСЕ, щоб її не зґвалтували», – зауважила Окоманюк.

У науково-дослідному Інституті вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса ситуацію поки не коментували.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.