Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПомерла зв’язкова командирів УПА Катерина Щерба. їй було 94 роки

«Вічна пам’ять людині, котра все життя присвятила Україні»

10 травня у віці 94 років померла Катерина Щерба, яка була зв’язковою командирів УПА. Про це повідомила Львівська міська рада.

«Вічна пам’ять людині, котра все життя присвятила Україні», – написав мер Львова Андрій Садовий.

Що відомо про Катерину Щербу

Катерина Щерба, на псевдо «Олеся», народилася 31 березня 1929 року в селі Виспа Івано-Франківської області. Її мати була активісткою «Союзу українок», а батько – постійним головою місцевої філії Товариства «Просвіта». Катерина навчалася в Рогатинській гімназії, згодом вступила до учительської семінарії в Рогатині.

Упродовж 1943–1945 років Катерина Щерба була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича («Тура»), командира 13-ї воєнної округи УПА «Лисоня» Омеляна Польового («Остапа») й Дмитра Карпенка («Яструба») – курінного сотні окремого призначення «Сіроманці».

Ще під час навчання в Рогатині Катерина пройшла курси медсестер, щоб допомагати повстанцям. Вона неодноразово бувала на Золотій поляні, де стояв вишкіл партизанського відділу «Сіроманців».

У міськраді також розповіли, що Катерину Щербу ледве не арештували, уникнути арешту їй допомогли люди. Задля безпеки вона часто переїздила. Потім вийшла заміж і змінила прізвище. Переїхала до Львова й так загубилася для НКДБ. Катерина Щерба закінчила Львівський університет, спершу вступила на німецьку філологію, потім перевелася на українську.

Упродовж життя Катерина працювала вчителькою української мови й літератури у Львові. Коли Україна здобула незалежність, вона стала однією з перших членкинь Громадської організації «Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби (Львівське братство ОУН-УПА)». Чоловік Катерини, Іван Щерба, був заступником голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, педагогом і громадським діячем.

Чин похорону Катерини Щерби розпочнеться 12 травня, о 13:00, у Львові в капличці на вул. Пекарська, 52. Її поховають на Личаківському цвинтарі, на полі Почесних поховань, 86А.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.