Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ МОН відповіли на петицію про впровадження статевого виховання в закладах освіти

Експертки відповідь розкритикували

Міністерство освіти і науки України надало дві різні відповіді на петицію про впровадження статевого виховання в систему освіти України. Про це пишуть «Гендер в деталях».

Одна з відповідей – це лист авторці петиції Ірині Тишко від керівника Директорату дошкільної, шкільної, позашкільної й інклюзивної освіти Олега Єреська. У листі він зазначає, що статеве виховання вже викладають в навчальних закладах України.

«Відповідно до чинних Державних стандартів у зміст загальної середньої освіти […] теми статевого виховання включені в зміст обов’язкових навчальних предметів «Я досліджую світ» (1–4 класи), «Основи здоров’я»/ «Здоров’я, безпека та добробут» (5–9 класи), «Біологія» (8–11 класи)», – зазначається в листі.

Окрім цього, Єресько пише, що учні в закладах загальної середньої освіти можуть проходити факультативні курси про статеве виховання, а саме: «Я – моє здоров’я – моє життя», «Дорослішай на здоров’я», «Повага. Любов. Секс», «Захисти себе від ВІЛ»/«Школа проти СНІДу».

Водночас комунікаційниця «Гендер в деталях» Альона Грузіна проаналізувала типові програми предмету «Я досліджую світ» і виявила, що у програмах для 1–2 класів немає тем про інтимні зони, «правило трусиків» чи сексуальне насильство на вулиці. У програмі 3–4 класів діти вчать загальну будову тіла, гігієну, моральні норми тощо, але тема статевого виховання й безпеки не прописана, зазначає Грузіна.

У «Гендер в деталях» наголошують, що таке недопрацювання МОН є «критичним», оскільки часто сексуальні злочини щодо дітей трапляються через те, що зловмисники користуються незнанням дітей про інтимні зони й загальною атмосферою сорому навколо цієї теми. Альона Грузіна додає, що діти вступають до початкової школи у 6–7 років, а починати статеве виховання в цьому віці пізно, адже діти вже могли постраждати від насильства.

Також у «Гендер в деталях» згадали про те, що в підручниках з «Основ здоров’я» часто знаходять шкідливі для дітей вислови, зокрема в темах, які стосуються сексуального насильства.

Упровадження статевого виховання прокоментував також і міністр освіти Оксен Лісовий. Він теж надіслав Ірині Тишко листа, у якому зазначив, що статеве виховання вже є в системі освіти України і що МОН передбачає «впровадження окремого курсу статевого виховання, який враховуватиме досвід європейських країн із впровадження програм статевого виховання».

Керівниця «Гендер в деталях» Тамара Злобіна зауважує, що чинна система статевого виховання не ефективна. Як приклад, вона наводить найбільш обговорювані сексуальні злочини, які скоїла молодь в Україні за останні кілька місяців. А Ірина Тишко підкреслює, що хоч певні теми, які стосуються статевого виховання, присутні в підручниках, вони можуть трактуватися в застарілому й стереотипному форматі.

«Тому ми вважаємо обидві відповіді МОН не задовільними», – кажуть експертки.

У «Гендер в деталях» також наголосили, що статеве виховання має охоплювати не лише шкільну освіту, а починатися в дошкільній освіті, продовжуватися в середній і тривати в професійній технічній і вищій освіті.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.