Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні хочуть дозволити жінкам переносити відпустку з огляду на вагітність і пологи

Зареєстрували законопроєкт

До Верховної Ради внесли законопроєкт №9271 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами». Про це повідомили в громадській організації «Ла Страда – Україна».

Згідно із законопроєктом, жінки зможуть частково або повністю переносити відпустку, яка надається до пологів, на період після пологів. Водночас загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься: 126 календарних днів або 140 календарних днів у разі народження двох і більше дітей і в разі ускладнення пологів.

Нині жінки в Україні можуть брати відпустку тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 днів після пологів. Законопроєкт дозволить частково або повністю переносити ці 70 днів на післяпологовий період, додавши їх до вже встановлених 56 днів.

Те саме право надаватиметься жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вони зможуть частково або повністю перенести 90 календарних днів відпустки, передбаченої до пологів, на період після пологів (починаючи з дня пологів). Загальна тривалість відпустки не зміниться.

«Такий підхід сприятиме врахуванню позиції й інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень і які мають бажання продовжувати реалізувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення», – зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту.

Автори законопроєкту зауважують, що подібний підхід щодо відпусток діє в Ірландії, Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Швеції, Польщі, Данії тощо.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.