Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСейм Латвії відхилив пропозицію ратифікувати Стамбульську конвенцію. Що кажуть політики

Серед країн ЄС Латвія посідає перше місце за кількістю вбивств жінок

У четвер, 18 травня, Сейм Латвії відхилив пропозицію фракції «Прогресивних» передати на ратифікацію парламенту Конвенцію Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством (Стамбульська конвенція). Про це пише «Європейська правда» з посиланням на портал Delfi.

Ратифікація конвенції знову стала актуальною після інциденту в Єкабпілському краї, коли жінку вбили на очах у дитини. Убивство скоїв колишній чоловік жінки, який тривалий час погрожував їй та переслідував її. Відомо, що жінка зверталася в поліцію, проте не отримала захисту.

Представники фракції «Прогресивні» зазначили, що Європарламент вимагає ратифікувати Стамбульську конвенцію, оскільки вона залишається міжнародним стандартом й основним інструментом для викорінення гендерного насильства, зокрема домашнього.

Закликаючи парламентарів підтримати ратифікацію, депутат «Прогресивних» Андріс Шуваєв риторично запитав, на чий бік стане Сейм: потерпілих від насильства чи ґвалтівників.

Депутат також зазначив, що Стамбульська конвенція передбачає створення доступних кризових центрів для проведення судово-медичної експертизи й консультування потерпілих. За словами Шуваєва, у багатьох країнах, зокрема в Латвії, такі центри підтримки важкодоступні для постраждалих від насильства.

Депутат Айнар Шлесерс від партії «Латвія на першому місці», яка голосувала проти пропозиції, наголосив, що жінок треба захищати завжди, і потреби в Стамбульській конвенції або «вказівках Брюсселя» немає. Шлесерс також висловив здивування через те, що в Латвії повинна була статися трагічна подія, щоб правоохоронці почали діяти.

Латвія посідає перше місце за кількістю вбивств жінок серед інших країн ЄС. Кожна четверта жінка й кожен п’ятий чоловік визнають, що зазнали сексуального або фізичного насильства в зрілому віці. Андріс Шуваєв наголосив, що це «драматичні цифри», а відповідальність за зміну цієї статистики лежить на політиках.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.