Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКомітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити законопроєкт №5488

Про відповідальність за дискримінацію й нетерпимість

Комітет з питань правоохоронної діяльності розглянув законопроєкт №5488 про відповідальність за дискримінацію й нетерпимість. Він рекомендує Верховній Раді ухвалити його.

Про що законопроєкт №5488

Законопроєкт №5488 про відповідальність за дискримінацію й нетерпимість зареєстрували 13 травня 2021 року. Він передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, а також Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Зокрема, законопроєкт упроваджує тлумачення терміну «нетерпимість» і пропонує встановити кримінальну відповідальність за «публічні заклики до насильства на ґрунті нетерпимості, а також інші умисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі й ненависті на ґрунті нетерпимості».

Відповідно до законопроєкту, нетерпимість – це відкрите, упереджене, негативне ставлення до осіб за ознаками, як-от: раса, колір шкіри, політичні, релігійні й інші переконання, статева приналежність, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, місце проживання, мова або іншими ознаками.

Законопроєкт також пропонує додати до обтяжувальних обставин за адміністративне правопорушення вчинення правопорушення з мотивів нетерпимості. Крім того, він упроваджує відповідальність за порушення законодавства у сфері запобігання й протидії дискримінації у вигляді штрафу для громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб і суб’єктів підприємницької діяльності – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Законопроєкт також пропонує запровадити відповідальність військовослужбовців за порушення законодавства у сфері запобігання й протидії дискримінації.

Крім того, законопроєкт надає право Уповноваженому ВР з прав людини складати протоколи про адміністративні правопорушення. Це означає, що постраждалі зможуть звертатися не лише до поліції, але й до омбудсмана.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.