Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США виправдали людей, яких засудили за чаклунство понад 370 років тому

Сенатори перепросили за таку «судову помилку»

Сенат американського штату Коннектикут виправдав 12 жінок і чоловіків, засуджених за чаклунство понад 370 років тому. З них одинадцятьох тоді стратили. Про це пише Associated Press.

Таке рішення ухвалили завдяки організації CT Witch Trial Exoneration Project. Деякі з її учасників за допомогою генеалогічного тестування дізналися, що вони пов’язані з обвинуваченими «відьмами». Відтоді вони просили Генеральну асамблею штату офіційно спростувати обвинувачення.

33 представники сенату проголосували за резолюцію, яка визнала «відьом» невинними. У ній згадувалися імена девʼятьох жінок і двох чоловіків, які були страчені, а також однієї жінки, яку засудили, але не стратили. У сенаті попросили вибачення за таку «судову помилку».

Сенатор-республіканець від штату Роб Семпсон проголосував проти. Він сказав, що неправильно і «по-дитячому» припускати, що «якимось чином ми маємо право диктувати, що було правильним, а що неправильним щодо періодів минулого, про які ми не знаємо».

Прихильники резолюції стверджували, що важливо підвищити обізнаність громадськості про суди над «відьмами» в Коннектикуті, які відбулися за десятиліття до більш відомих процесів у Салемі.

Інші штати й країни також намагалися виправдати колись засуджених за «відьомство» людей. Торік прем’єр-міністр Шотландії офіційно вибачився перед приблизно 4 тисячами шотландцями, переважно жінками, яких звинувачували в чаклунстві до 1736 року. Із 4 тисяч близько 2500 були страчені. Торік член шотландського парламенту закликав їх посмертно помилувати.

У 2022 році законодавці штату Массачусетс офіційно виправдали Елізабет Джонсон-молодшу, яку звинувачували в чаклунстві в 1693 році й засудили до смертної кари в розпал Салемського процесу над відьмами.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.