Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ росії кримського художника Богдана Зізу засудили до 15 років ув’язнення

Він облив синьою й жовтою фарбами міськраду Євпаторії й кинув у неї коктейль Молотова

Військовий суд у ростові-на-дону засудив до 15 років увʼязнення в колонії загального режиму художника з Євпаторії Богдана Зізу. Про це пише «Бабель» із посиланням на видання «Ґрати».

Перші чотири роки терміну Зіза має провести у вʼязниці.

Богдан Зіза 16 травня 2022 року облив синьою й жовтою фарбами двері міської адміністрації в Євпаторії й кинув у будівлю коктейль Молотова. Так художник виступив проти російської агресії в Україні.

Зізу затримали не відразу, але згодом вирахували з допомогою відео з камер спостереження. Того ж дня, 16 травня, у кримських ЗМІ й Telegram-каналах з'явилося відео, на якому Зіза визнав, що провів акцію в Євпаторії, вибачився за це й сказав, що готовий «спокутувати свою провину непосильною працею».

Богдана Зізу звинуватили в скоєнні теракту, загрозі скоєння теракту й закликах до тероризму через відеозвернення, яке він записав під час акції протесту. Прокурор просив для художника 18 років увʼязнення.

Виступаючи з останнім словом у суді, Богдан Зіза заявив, що розпочне голодування з 10 червня. Він також вимагав позбавити його російського громадянства, яке він отримав після окупації Криму, а також звільнити всіх українських політв'язнів із російських в'язниць.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.