Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНа «Книжковому Арсеналі» виступлять звільнені з російського полону українки

У межах події Women’s voices від «Центру громадянських свобод»

24 червня в межах XI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» у Києві відбудеться подія Women’s voices, під час якої звільнені з російського полону українки поділяться своїми історіями. Про це повідомила громадська організація «Центр громадянських свобод», пише «Детектор медіа».

У ЦГС розповіли, що до них звернулися родичі й друзі понад тисячі цивільних, яких насильно утримувала чи утримує росія. З них 12% – це жінки. Їх здебільшого викрадали за проукраїнську позицію, волонтерство й громадянську діяльність.

У події візьмуть участь:

  • Мар’яна Мамонова, медикиня, капітанка Медичної служби Збройних сил України, учасниця російсько-української війни. З початку повномасштабного російського вторгнення служила в Маріуполі. Тоді вона разом із колегами й десятками цивільних переховувалася в металургійному заводі імені Ілліча й рятувала життя іншим. Ще до полону Мар’яна в одному з листувань повідомила рідним, що вагітна. З 4 квітня російські окупанти утримували жінку в полоні в Оленівці. Мар’яну звільнили 21 вересня.
  • Вікторія Андруша, вчителька математики й інформатики в Броварському ліцеї. Жінку 25 березня росіяни викрали з дому. Тривалий час її тримали в Курському СІЗО, до неї не пускали адвокатів і не підтверджували, що вона дійсно там. Вікторію позбавили волі на пів року, повернули 29 вересня. Після повернення її нагородили орденом «Народний герой України» й почесною відзнакою «За заслуги перед містом».
  • Людмила Гусейнова. У 2014 році вона працювала інженеркою з техніки безпеки в Новоазовську, що на Донеччині. З початком війни допомагала розселяти переселенців. Наприкінці літа 2014-го місто окупували. Гусейнова дізналася, що Україна не встигла евакуювати дитячий сиротинець у Приморському на лінії фронту. З підконтрольної території України Людмила возила дітям з інтернату взуття й одяг, а також українські книжки. У 2019-му її заарештували й тримали за ґратами три роки. Тепер Людмила захищає права інших жінок, яких силоміць утримують окупанти, й допомагає тим, хто повернувся з полону.

Модеруватиме подію Анастасія Багаліка – радіоведуча, співавторка подкасту «Звільніть наших рідних» на «Громадському радіо».

Подія організована в межах кампанії Prisoner’s Voice – ініціативи центру, яка з 2014 року працює над звільненням усіх українських політичних в’язнів у росії, Криму й на Донбасі й цивільних ув’язнених унаслідок російської агресії.

Подія Women’s voices відбудеться з 11:00 до 11:45 у Мистецькому Арсеналі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.