Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПрокуратура затвердила план повноважень у справах про сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом

Він визначає стратегію розслідування, орієнтовану на захист прав й інтересів потерпілих

Генеральний прокурор України Андрій Костін підписав Стратегічний план реалізації повноважень прокуратури у сфері кримінального переслідування за сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК).

Згідно з документом, СНПК – це акти сексуального насильства, які відбуваються в контексті збройного конфлікту (воєнні злочини) або особливо жорстоких злочинів, як-от злочини проти людяності чи геноцид. Це стосується актів сексуального характеру, що здійснюються статевим шляхом, або дій, спрямованих на сексуальність людини. СНПК охоплює фізичні й нефізичні дії або погрози такими діями, що спрямовано проти осіб будь-якої статі чи гендеру й сексуальної орієнтації.

У Стратегічному плані враховано, що сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, вчиняється з 2014 року на тимчасово окупованих територіях України, а його масштаби й обсяги значно збільшилися після початку повномасштабної війни росії проти України.

План має на меті поліпшити доступ до правосуддя для постраждалих від СНПК й забезпечити потреби й права потерпілих і свідків, надаючи їм належний захист і підтримку.

Також він передбачає зміни до законодавства для підвищення ефективності розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності й геноциду, притягнення до відповідальності високопосадовців, причетних до їх вчинення, а також удосконалення національного законодавства щодо сексуального й іншого гендерно зумовленого насильства.

Документ підписали 26 червня – в Міжнародний день ООН на підтримку постраждалих від катувань.

«Сексуальне насильство – один з найжахливіших і найогидніших видів злочинів, які рф чинить на нашій землі. Часто його використовують як засіб тортур, спосіб принизити людину й зламати спротив. Ті, хто пройшов через ці жахіття, потребують особливої підтримки», – наголосив Костін.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.