Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВід поранень після удару про Краматорську померла українська письменниця Вікторія Амеліна

Найближчим часом повідомлять про час і місце прощання з Вікторією

Українська письменниця й громадська діячка Вікторія Амеліна померла 1 липня внаслідок поранень, які вона отримала через удар російських військ по Краматорську 27 червня. Про це повідомив український ПЕН.

Вікторія Амеліна була в ресторані Ria Lounge разом із делегацією колумбійських журналістів і письменників, коли росіяни завдали ракетного удару по будівлі.

«Найближчим часом рідні повідомлять про час і місце прощання з Вікторією у Києві та Львові. Для нас, рідних, друзів і колег Вікторії, надзвичайно важливо, щоб засновані нею культурні ініціативи тривали. Згодом ми поділимося з вами інформацією про те, як усі небайдужі зможуть підтримати справу її життя», – зазначили в українському ПЕН.

Ким була загибла письменниця Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна – українська письменниця, громадська діячка, членкиня Українського ПЕН і документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds.

Вікторія народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. У 2007 році Вікторія отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ «Львівська політехніка» з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Він увійшов у десятку найкращих прозових видань за версією премії «ЛітАкцент року – 2014». Наступного року роман перевидали, він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

У 2015 році Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. Її перша дитяча книга «Хтось, або Водяне Серце» вийшла у 2016 році, а наступна, «Е-е-есторії екскаватора Еки», у 2021-му.

У 2017 році у «Видавництві Старого Лева» вийшов друком другий роман Вікторії «Дім для Дома». Книжка ввійшла до коротких списків національних і міжнародних премій: «ЛітАкцент року – 2017», Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала «Дім для Дома» найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

Із літа 2022-го Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds і працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України. Зокрема, вона працювала в Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Також Вікторія працювала над своєю першою нон-фікшн книжкою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War, яка незабаром має вийти друком за кордоном. У книжці Вікторія розповідає про українських жінок, котрі документують воєнні злочини, та їхнє життя під час війни.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.