Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Киргизстані дозволили з 16 років брати по матері замість по батькові

Рішення ухвалили в межах розгляду позову місцевої активістки

Конституційний суд Киргизстану постановив, що відтепер жителі країни з 16 років мають право вказувати по матері (матронім) замість по батькові. Про це пише «Бабель».

Відповідне рішення суд ухвалив у межах розгляду позову місцевої активістки Алтин Капалової, яка вимагала дати їй можливість вказувати по матері замість по батькові у документах своїх дітей.

30 червня суд відхилив позов жінки, мовляв, у традиційному суспільстві дитина з іменем по матері може постраждати від булінгу. Проте водночас суддя доручив уряду розробити поправки до закону, які дозволять з 16 років змінити по батькові на імʼя матері.

Як пише «Дзеркало тижня», Алтин Капалова ще у 2021 році оформила своїм неповнолітнім дітям свідоцтва про народження, у яких замість по батькові були вказані імена по матері.

За словами жінки, біологічні батьки не беруть участь у вихованні та житті своїх дітей і «не виділили дітям ані грошей, ні хвилини свого часу». Натомість вони, як стверджує жінка, створювали проблеми, відмовляючись підписувати різні бланки батьківської згоди.

Тоді РАЦС подав позов проти Капалової за порушення закону, оскільки застосування матронімів в країні не було передбачене. А дітям жінки повернули по батькові в документах.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.