Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини70% українців вважають себе щасливими попри війну – опитування

Показник майже не змінився з 2021 року

70% українців вважають себе щасливими попри війну, а нещасливими – 16%. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Показник майже не змінився з грудня 2021 року – тоді 71% українців вважали себе щасливими, а 15% – навпаки. У КМІС зазначають, що про більший рівень щастя, як і раніше, вказують молодші й заможніші респонденти.

«Також зараз ми бачимо, що із заходу до сходу знижується частка тих, хто щасливий (хоча навіть серед респондентів, які до 24 лютого 2022 року жили на сході, більшість вважають себе щасливими). Окремо варто звернути увагу, що серед ВПО менше людей вважають себе щасливими – 54% проти 72% серед не-ВПО» – йдеться в повідомленні.

Інші опитування КМІС показали низку негативних наслідків російського вторгнення для українців. Зокрема, 78% повідомили про поранення або загибель принаймні когось з родичів чи друзів, 64% – про зниження доходів, 29% – про втрату роботи. Крім цього, 64% відзначають погіршення психічного здоров’я, а 55% – фізичного здоров’я.

«Тому принципово важливо, що показник щастя практично не змінився і в цілому, і серед окремих категорій населення. Українці попри море труднощів і викликів сьогодення знаходять способи адаптуватися до складної реальності та рухатися вперед», – наголосив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

КМІС провели опитування методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 984 респонденти, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (від 18 років) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). Опитування також не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.