Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Ганьба для країни»: президентка Грузії засудила напад на ЛГБТ-фестиваль

І розкритикувала поліцію за бездіяльність

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі відреагувала на напад праворадикальної групи Alt-Info на ЛГБТ-фестиваль Tbilisi Pride, що відбувся 8 липня.

Зурабішвілі наголосила, що напад є порушенням права на свободу вираження поглядів і свободу зібрань, гарантованих Конституцією.

«Правоохоронці не змогли захистити захід Pride Fest, не запобігли деструктивним діям і, витіснивши організаторів, де-факто скасували його проведення. Правляча партія не змогла засудити власних послідовників, які відкрито пропагують мову ворожнечі й заклики до насильства. Це ганьба для країни, яка століттями вважала своєю ідентичністю толерантність», – написала Зурабішвілі.

Що відомо про напад на ЛГБТ-фестиваль у Тбілісі

8 липня праворадикальна група Alt-Info скоїла напад на ЛГБТ-фестиваль Tbilisi Pride, що мав завершити «Тиждень гордості». Через погрози захід відбувався на приватній закритій території, у парку біля озера Лисі на околиці Тбілісі. Місце й час фестивалю організатори заздалегідь узгодили з владою країни й мерією Тбілісі.

Міністерство внутрішніх справ Грузії обіцяло гарантувати безпеку під час проведення фестивалю, проте група праворадикалів (більшість із яких – активісти Alt-Info, яку вважають проросійською) прорвали кордони поліції й спецпризначенців. Вони зруйнували підготовлені до заходу тимчасові будівлі, зокрема сцену, а також розірвали й спалили ЛГБТ-прапори.

Фото: Paper Kartuli / Telegram

Організатори Tbilisi Pride стверджують, що поліція замість того, щоб розігнати протестувальників, змусила учасників фестивалю покинути територію на підготовленому транспорті. Організатори називають це «заздалегідь спланованим кроком, що довів бездіяльність» правоохоронців.

За даними ЗМІ, поліція затримала близько десяти найагресивніших учасників протестів. Проте жодного з організаторів погрому не затримано.

Фото: Twitter/TbilisiPride

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.