Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПід час окупації Херсона російські військові катували жінок струмом і водою

Унаслідок цього у звільнених жінок фіксують проблеми зі здоров’ям

Під час окупації Херсона російські військові катували жінок в ізоляторах струмом і холодною водою, а також погрожували їм, били й принижували.

Як пише «Укрінформ», про це йшлося на пресконференції «Жіночі камери» херсонської катівні: презентація звіту про утримуваних Росією українок». Організаторами заходу є Ukraine Media Center – Ukrinform і Центр прав людини ZMINA.

За словами правової аналітикині ZMINA Онисії Синюк, правозахисники центру зібрали свідчення постраждалих і свідків. Зокрема, встановили осіб близько 30 жінок, яких у різний період часу утримували в приміщенні ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) №1 ГУ Національної поліції в Херсонській області.

«Нам удалося зафіксувати випадки катувань щодо п'яти жінок. Це побиття, застосування електроструму, використання води», – розповіла Синюк.

За її словами, жінок постійно принижували, примусово роздягали під час затримання, погрожували зґвалтуванням. Деякі катування проводилися в камерах в присутності інших жінок, щоб залякати їх.

Зазначається, що затримання жінок відбувалося з порушенням усіх прав: їм не повідомляли, чому їх затримали й куди везуть. Кількість людей у камерах удвічі й більше перевищувала норми перебування в ІТТ. Полонені жінки не мали доступу до нормального харчування, медичної допомоги, засобів гігієни тощо.

Унаслідок цього, зазначають дослідники, у жінок після звільнення фіксують численні хвороби, утрату ваги, стреси тощо.

За даними Мінреінтеграції України, станом на кінець червня 2023 року в російському полоні перебуває 126 жінок. Із них 46 – військовослужбовці, а 80 – цивільні. 23 мають дітей. Звільнені з російського полону українки розповідають про жахливі умови утримання, катування, психологічне насильство.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.