Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниDeutsche Welle звільнили українську медійницю під час відпустки з огляду на вагітність і пологи

Журналістка зазначила, що це «спричинило неабиякий стрес» для неї

Українська журналістка Маргарита Захарчук повідомила, що німецька теле- й радіостанція Deutsche Welle (DW) звільнила її під час відпустки з огляду на вагітність і пологи. Про це медійниця написала на своїй сторінці у Facebook.

Формальною причиною стало закінчення строкового договору, але на строковий трудовий договір поширюються всі трудові гарантії, зокрема необхідність подальшого працевлаштування вагітної жінки або працівниці з дітьми до 3 років.

Захарчук розповіла, що працювала в DW шість років. Перед виходом у відпустку з огляду на вагітність і пологи вона обговорювала з керівником і колегами строки свого повернення на роботу.

Однак за місяць до пологів Захарчук отримала повідомлення, у якому йшлося, що Deutsche Welle «наразі не має необхідності в залученні додаткових штатних одиниць». Журналістка зазначила, що це «спричинило неабиякий стрес» для неї.

«Проєкт, який я вела, продовжується до 2026 року. З’явилися нові… Саме тому відповідь, що на момент неочікуваного звільнення місяць потому й досі представництво «Дойче Велле» не має вакансії для мене, звучить досить цинічно», – написала Захарчук.

Вона зауважила, що DW – організація, яка виступає проти будь-яких форм дискримінації, тому її звільнення без подальшого працевлаштування є порушенням законодавства України й суперечить політиці DW.

«Західні партнери дорікають Україні в корупції, вимагають судової реформи, але водночас самі за нагоди користуються нашою правовою незахищеністю. Наскільки мені відомо, рішення про моє звільнення ухвалило німецьке керівництво, яке дуже хотіло б уникнути розмов про це навіть усередині організації.

Я майже впевнена, що таке порушення морально-правових норм було б неприпустиме в Німеччині, адже профспілки, розголос і публічний тиск підсилюють юридичну компоненту», – наголосила журналістка.

Маргарита Захарчук сподівається, що розголос допоможе вирішити ситуацію й це стане свідченням того, що «правова система в Україні небезнадійна й демонструє прогрес». У DW поки ніяк не коментували ситуацію.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.