Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Києві на ярмарку охоронець вивів підлітка з аутизмом за межі заходу. Що відомо

Це пояснили тим, що хлопець «засмучував людей» своєю поведінкою

Під час столичного ярмарку «Всі. Свої» охоронець вивів підлітка з аутизмом за межі заходу й не пускав назад. Про це повідомила мати хлопця, психологиня Світлана Абалова.

За словами жінки, після прогулянки ярмарком вона разом із дітьми прийшла на терасу, щоб купити смаколиків і «підзарядитися». Доки вона робила замовлення, її донька розмовляла, а син Марк, який має аутизм, ходив туди-сюди під музику, яка грала на терасі.

«Обертаюся, а Марка немає, ми подумали, що він пішов до вбиральні й чекали на нього. Аж поки не стало дивно, що його немає», – написала Світлана Абалова.

Згодом вона знайшла сина за межами ярмарки. Жінка сказала, що Марка вивели й не пускали назад, бо «він ходить і засмучує людей цим».

«Діалог був із чоловіком, який, на жаль, не представився, але доволі з натиском намагався донести мені свою позицію й не пускав мене повернутися всередину через залякування, що «я не хочу по-хорошему» й «вони зараз викличуть 03», і наостанок «я думал вы – нормальная, а вы – мать-кукушка». І в принципі мене намагалися не пропустити й повернутися вже з сином всередину, де була моя інша дитина», – розповіла Абалова, додавши, що потім вона разом із дітьми покинула ярмарок.

Абалова наголосила, що не можна виводити людину лише тому, що вона, на чиюсь суб’єктивну думку «вибивається з типового осередку». Жінка зауважила, що це порушує базові права людини.

«Усвідомлюючи, що син має особливості розвитку, його вивели силоміць із будівлі, чим насправді піддали його ризику, і пощастило, що він добре розуміє правила поведінки на вулиці й не пішов собі кудись… Про яку толерованість суспільства й інклюзію можна говорити, коли тобі як матері погрожують й обзивають? Чи що це суспільство буде робити, коли закінчиться війна й багато хто буде виділятися?» – зауважила Абалова.

Реакція на інцидент

«Всі. Свої» перепросили за інцидент і повідомили, що припинили роботу з цим підрядником.

«Відчуваємо свою відповідальність і провину, що не зробили додатковий акцент на пункті взаємодії з людьми під час інструктажу персоналу. Бо для нашої команди, це абсолютно очевидні речі. Утім, на жаль, ця ситуація ще раз показала, що тема інклюзивності й безбар’єрності досі залишається проблемною й потребує нашої більшої уваги», – зазначили у «Всі. Свої».

Згодом команда бренду повідомила, що переглянула записи з камер спостереження: на відео видно, що Марка не виводили силоміць, натомість він покинув локацію самостійно й очікував біля входу на лавочці. 

«На момент розмови з охоронцем, і Марк, і його мама перебували на локації у вхідній групі маркету, а не за її межами. Але, це жодним чином не виправдовує охоронця, який нетактовно повівся з гостями маркету та не зміг виявити, а отже належним чином відреагувати на те, що хлопець загубився. Тому ми не будемо продовжувати співпрацю з цим підрядником. Так само, це не знімає відповідальності з нашої команди, адже помилка одного означає недопрацювання всіх», – повідомили у «Всі. Свої».

Там додали, що готові співпрацювати з правоохоронними органами, щоб вирішити ситуацію. Крім того, «Всі. Свої» домовилися організувати цікаве дозвілля для Марка і його родини, «щоб подарувати їм новий приємний досвід». Також команда бренду матиме тренінг з основ безбар'єрної комунікації й екологічного спілкування з людьми з інвалідністю, повідомили у «Всі. Свої».

Фото: Facebook/Всі. Свої Магазин

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.