Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниКонфіскація авто й робота в морзі: як в Ірані репресують жінок, які не носять хіджаб

Дослідження Amnesty International

Іранська влада розпочала репресії проти жінок, які відмовляються носити хіджаб. Їх звільняють з роботи, конфісковують їхні автомобілі й розпочинають проти них судові процеси. Про це йдеться в дослідженні Amnesty International.

У дослідженні зазначається, що з 15 квітня 2023 року понад мільйон жінок, яких камери спостереження зафіксували без хіджаба, отримали повідомлення з попередженням про те, що їхні автомобілі можуть бути конфісковані. Крім того, за відмову від хіджаба жінок відраховують з університетів, забороняють їм складати вступні іспити, відмовляють у доступі до банківських послуг тощо.

За даними Amnesty International, поліція розіслала 133 174 текстові повідомлення жінкам, які не носили хіджаб, вимагаючи не використовувати автомобілі протягом певного часу. Також поліцейські конфіскували 2 тисячі авто, передали понад 4 тисячі «рецидивісток» до судових органів, а також направили до суду 300 «правопорушниць».

На тлі репресій в Ірані відновила роботу поліцію моралі, яка має слідкувати за тим, чи дотримуються жінки правил носіння хіджаба.

У правозахисній організації зазначають, що відмову від хіджаба почали називати «вірусом», «соціальною хворобою» чи «новою смертельною формою коронавірусу»; вибір не носити хіджаб прирівнюють до сексуальної розбещеності чи психічних розладів. Нещодавно трьох іранських акторок примусили проходити лікування в психолога через відмову одягати хіджаб.

Із червня 2023 року Amnesty International зафіксувала «численні» випадки судових процесів над жінками, які порушували дрес-код країни. Їх засуджували до двох місяців позбавлення волі згідно із законами Ірану. Однак замість тюремного ув’язнення жінкам давали альтернативні покарання: вони мали працювати прибиральницями, мити тіла в моргах чи проходити психологічне консультування й надавати після цього «довідки про стан здоров’я».

Відомо, що у травні 2023 року до парламенту Ірану подали законопроєкт «Про підтримку культури цнотливості й хіджабу». Згідно з ним, жінки й дівчата, які не носять хіджаб, виставляють у соцмережах фото без хіджаба, оголюють якісь частини тіла чи носять «надто тонкий чи тісний одяг» нестимуть покарання.

23 липня 2023 року парламентський комітет повідомив, що надіслав доопрацьований законопроєкт, який складається з 70 статей, на розгляд парламенту Ірану. Доопрацьований текст не був оприлюднений.

Генеральна секретарка Amnesty International Агнес Калламар закликала міжнародну спільноту допомогти жінкам в Ірані відстояти свої права не лише публічними заявами й дипломатичним втручанням, а шукати способи притягнути іранських посадовців до відповідальності за порушення прав жінок.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.