Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниРосійські окупанти затримали в Криму журналістку «Ґрат» Лутфіє Зудієву

Її оштрафували на 12 тисяч рублів

У четвер, 27 липня, у тимчасово окупованому Криму затримали журналістку видання «Ґрати» Лутфіє Зудієву. Про це повідомили в редакції видання.

За редакційним завданням, Зудієва мала висвітлювати судове засідання в так званому Верховному суді Криму щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла й братів Ахтемових. Російська влада звинувачує їх у диверсії.

Зудієву не пустили до суду, а пізніше затримали. Журналістка показувала поліцейським прескарту й заявляла, що виконує редакційне завдання, однак ті проігнорували її відповідь. Разом із журналісткою затримали ще 12 кримських татар – родичів і друзів Джеляла й Ахтемових. Серед затриманих також кореспондент видання «Грані» Куламет Ібраїмов.

Лутфіє Зудієву привезли в Залізничний райвідділ поліції Сімферополя, де, погрожуючи, намагалися змусити здати відбитки пальців і зразки слини. Вона відмовилася. Зрештою щодо журналістки склали адмінпротокол про «участь у масовому одночасному перебуванні громадян у публічному місці поблизу Верховного суду Криму… з метою подальшого висвітлення в ЗМІ». Це підтверджує, що поліцейські знали про журналістський статус Зудієвої, зазначають у «Ґратах».

«Лутфіє Зудієва співпрацює з нашим виданням із моменту відкриття у 2019 році. Вона професійно, дотримуючись журналістських стандартів, послідовно пише про переслідування українських громадян у Криму», – повідомили у виданні.

У вересні 2022 року стаття Лутфіє Зудієвої «Вчинок і кара. Як із тортур і уривків фраз з’явилася справа Нарімана Джеляла про диверсії в Криму» ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

«Ґрати» закликали негайно звільнити журналістку й інших кримчан, незаконно затриманих біля так званого Верховного суду. Видання звернулося до українських, міжнародних журналістських об’єднань і правозахисних організацій із проханням виступити на захист затриманої журналістки й висловити солідарність із колегами, яких російська влада переслідує в Криму.

Зазначається, що Лутфіє Зудієву оштрафували на 12 тисяч рублів (4 880 гривень) і відпустили.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.