Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМіністра оборони Пакистану критикують за мізогінію: він назвав жінок «сміттям» і «недоїдками»

Перепрошувати за свої слова міністр відмовився

Міністра оборони Пакистану Хаваджа Асіфа розкритикували за мізогінні висловлювання. Як пише BBC, минулого тижня Асіф під час виступу в парламенті назвав політикинь опозиційної партії Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI) «сміттям і недоїдками» очільника партії Імрана Хана.

Хаваджа Асіф не вперше висловлюється подібним чином щодо жінок. На попередньому спільному засіданні він назвав колишню федеральну міністерку Ширін Мазарі «тракторним візком», натякаючи таким способом на її вагу.

Парламентарі з PTI й інших партій обурилися через висловлювання Асіфа. Більшість ЗМІ також засудили коментарі міністра щодо жінок. Найбільша англомовна газета країни Dawn опублікувала редакційну статтю, у якій заявила: «Хаваджа Асіф, наш непробачний міністр оборони, потребує навчання з питань гендерної рівності».

Зрештою, Асіф заявив що його коментарі «вирвали з контексту» і що «називати когось «сміттям» і «недоїдками» не залежить від статі». Міністр не перепрошував за свої слова.

Проблема сексизму в Пакистані

Це не перший випадок, коли представники законодавчих органів дозволяють собі мізогінні висловлювання. Пакистанська мусульманська ліга (PML-N) й PTI часто робили сексистські й мізогінні зауваження на адресу політикинь з опозиційних партій.

У квітні політик Набіль Габол з Пакистанської народної партії, говорячи в подкасті про політичні компроміси, сказав: «В англійській мові є вислів, що коли зґвалтування неминуче, ви можете насолоджуватися ним». Його слова розкритикували, тож він був змушений вибачитися.

До сексизму також удаються пакистанські письменники, спортсмени, знаменитості, судді тощо. Членкиня провінційної асамблеї Шарміла Фарукі заявила місцевим ЗМІ, що «чоловіки мають ліцензію на сексизм».

Водночас соціологиня Ніда Кірмані вважає, що випадок із Хаваджою Асіфом був «знаком змін».

«Кілька років тому не було б такого обурення, і від нього не вимагали б жодної відповіді чи пояснення. Нещодавня відповідь на сексистські коментарі Хаваджи Асіфа є кульмінацією тривалої й наполегливої ​​боротьби активістів за права жінок», – зазначила Кірмані.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.