Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниШтрафи за домашнє насильство є неефективними – Левченко

Урядова уповноважена наголосила, що потрібна робота з кривдниками

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко заявила, що призначення штрафів як покарання за домашнє насильство – це не ефективна практика боротьби з ним. Слова Левченко цитує «Медіацентр Україна».

В Україні відповідальність за домашнє насильство передбачена в Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП) і Кримінальному кодексі України (ККУ).

Відповідно до статті 173-2 КУпАП, за домашнє насильство, насильство за ознакою статі передбачений штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Катерина Левченко зазначає, що штрафи «б’ють» передусім по родині, а громадські роботи як покарання фактично не застосовуються. На думку уповноваженої, найбільша проблема – це робота з кривдниками. 

«Моя позиція така, що «корекційні програми», призначені судом, мають бути одним із видів стягнень. Людина їх має проходити для того, щоб не повторювати таку поведінку. Ми ставимо перед собою ціль не лише зупинити насильство, але й зробити все, щоб воно не повторювалося. Наразі ми маємо чимало рецидивів, які вже потім відображаються в статті 1261 Кримінального кодексу України», – сказала Левченко.

Вона наголосила, що суспільство не може пояснювати або виправдовувати будь-які випадки насильства, особливо під час війни, коли російські військові застосовують сексуальне насильство над українцями як зброю.

«Маємо вчитися ненасильницьким формам поведінки», – додала Левченко.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.