Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Ірані хочуть ув’язнювати до 10 років за відмову носити хіджаб

Влада країни розглядає новий законопроєкт, спрямований обмежити права жінок

Іранський уряд розглядає новий законопроєкт, який зробить суворішими закони країни про носіння хіджаба. Експерти заявляють, що це закріпить «безпрецедентно жорсткі» каральні заходи для жінок на законодавчому рівні. Про це пише CNN.

Законопроєкт складається із 70 статей і містить низку пропозицій щодо покарань за відсутність хіджаба. Зокрема, законопроєкт перекваліфікує відмову від хіджаба в більш тяжкий злочин, за який передбачатиметься від 5 до 10 років ув’язнення або штраф у розмірі до 360 мільйонів ріалів (трохи більше 8500 доларів). За словами адвоката Хосейна Раїсі, мало хто зможе виплатити такий штраф, оскільки більшість іранців живуть за межею бідності.

Штрафи, а також заборона покидати країну й брати участь у громадських діях стосуватимуться власників бізнесу і знаменитостей, які порушуватимуть закон про носіння хіджаба. Слідкувати за дотриманням правил влада Ірану планує за допомогою камер спостереження зі штучним інтелектом.

Судова влада подала законопроєкт ще на початку цього року. Його вже схвалила судово-правова комісія. Незабаром законопроєкт представлять на розгляд парламенту. Упродовж наступних двох місяців його доопрацьовуватимуть перед голосуванням.

«Це чітка відповідь на протести [які почалися] з вересня минулої осені», – сказала Санам Вакіл, директорка програми Близького Сходу й Північної Африки в аналітичному центрі Chatham House у Лондоні.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.