Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні можуть дозволити парам розлучатися під час вагітності жінки чи першого року життя дитини

Рада підтримала відповідний законопроєкт у першому читанні

Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроєкт №5492, який дозволяє подружжю розлучатися під час вагітності жінки й упродовж першого року життя дитини. Про це повідомила співавторка законопроєкту, депутатка Інна Совсун. 

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що дозвіл на розірвання шлюбу в період вагітності, або коли дитині ще не виповнилося одного року, має важливе значення для сімей, де відбувається домашнє насильство, оскільки розірвання шлюбу допоможе припинити насильство й захистити від нього в майбутньому.

Також законопроєкт пропонує доповнити статтю 111 СК України частиною другою: «У випадку, коли причиною розірвання шлюбу є ознаки вчинення домашнього насильства, незалежно від результатів розгляду цивільних, кримінальних чи адміністративних справ щодо домашнього насильства, заходи, передбачені частиною першою цієї статті, судом не застосовуються».

Зазначимо, що в статті 111 СК України йдеться, що суд «вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства».

«Надання строків на примирення, особливо у справах, де одна зі сторін страждає від домашнього насильства, є порушенням прав людини, дискримінацією й може мати наслідком подальше вчинення домашнього насильства й настання тяжких наслідків, таких як завдання фізичної та психологічної шкоди одному з подружжя», – йдеться в пояснювальній записці.

Нині, відповідно до ч. 2 статті 110 Сімейного кодексу, в Україні неможливо розірвати шлюб під час вагітності жінки й упродовж першого року після народження дитини. Це можна зробити лише в разі, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

Водночас автори законопроєкту в пояснювальній записці наголошують, що в разі домашнього насильства суд може відмовити постраждалій особі не лише в розірванні шлюбу, але й у відкритті провадження у справі, оскільки не у всіх справах, пов’язаних із домашнім насильством, одразу відкривається кримінальне провадження.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.