Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Непалі померла 16-річна дівчина, яка мусила сидіти в окремій хатині на період менструації

Поліція розпочала розслідування

У Непалі 16-річна дівчина, на ім’я Аніта Чанд, померла, поки жила в окремій хатині, куди її вигнали на період місячних. Її вкусила змія, пише The Guardian.

У країні діє практика «чхаупаді» (chhaupadi) – це форма менструального табу, коли жінкам і дівчатам забороняють брати участь у побутових справах під час менструації, оскільки вони тоді вважаються «нечистими». Це практикують переважно в західній частині Непалу.

Практика «чхаупаді» досі діє в країні, попри те, що її заборонили у 2005 році. За «чхаупаді» карають ув’язненням до трьох місяців і штрафом у розмірі 2 тисяч непальських рупій (майже 26 доларів). Поліція заявила, що розслідує смерть Аніти. Родина дівчини заперечує, що в неї були місячні, коли вона померла.

Останній випадок смерті від «чхаупаді» був зафіксований у 2019 році. Тоді 21-річна Парваті Будда Рават померла після того, як провела три ночі в хатині просто неба. Її смерть стала п’ятим зареєстрованим випадком того року. Зазначають, що жінки й дівчата гинули від нападів тварин і від вдихання диму після розпалювання вогнищ у хатинах без вікон. Зятя Парваті Рават засудили до трьох місяців ув’язнення.

Смерть дівчини стала поштовхом до загальнонаціональних програм і кампаній, спрямованих на припинення практики «чхаупаді». Як пише The Guardian, тисячі хатин для цієї практики зруйнували, але, схоже, їх починають відбудовувати.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.