Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄ питання: як медикиням стати на військовий облік

Пояснення від ЗСУ

Із 1 жовтня 2023 року жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку.

У Сухопутних військах Збройних сил України нагадали, що постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок, а виконання зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, а також узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної галузі в державі.

Реєстрацію на військовий облік проводять у Територіальних центрах комплектування. 

Які документи потрібно взяти із собою:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності / професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей / документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

У ТЦК на жінку, яка стає на військовий облік, заводять особову справу. Далі вона має пройти медкомісію, на якій визначать, чи придатна жінка до військової служби. Медкомісія у військовозобов’язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків: їх має оглянути хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог, а також гінеколог.

Обов’язки жінок, які стають на військовий облік

Жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу чи залучити для виконання робіт, що забезпечують оборону держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Чи треба вагітним ставати на військовий облік

За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про військово-лікарську комісію вагітні жінки є непридатними до військової служби незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Уже призвані під час мобілізації військовослужбовиці мають право звільнитися зі служби через вагітність (незалежно від перебігу й терміну) або перебування в декретній відпустці, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку.

На відстрочку мають право медикині, які самостійно виховують дітей, мають трьох і більше неповнолітніх дітей, виховують дитину з інвалідністю або якщо їхній чоловік служить у ЗСУ.

У такому разі необхідно відвідати свій Територіальний центр комплектування й соціальної підтримки й надати всі підтверджувальні документи.

Чи потрібно самостійно йти до ТЦК й СП

Заклади освіти, де готують медиків, за два місяці до завершення навчання подають списки випускників до районних (міських) ТЦК й СП.

Списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаної (без визначення ступеня їх придатності для виконання військового обов’язку й відмітки про взяття на облік). На основі списку вносять інформацію до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Тимчасові посвідчення військовозобов’язаної видають у ТЦК, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень – 30 діб. Жінки, які отримали тимчасові посвідчення, повинні впродовж семи днів із дня отримання прийти до районного (міського) ТЦК та СП за містом прописки чи реєстрації, щоб стати на військовий облік.

Непрацевлаштовані жінки мають прийти до ТЦК самостійно.

Яка відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік

За порушення правил військового обліку під час воєнного стану військовозобов'язаних можуть оштрафувати на суму в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Жінки інших спеціальностей, споріднених з військовою, можуть стати на військовий облік добровільно. Перелік спеціальностей можна знайти за посиланням.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.