Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки не будуть «легковажними»: двоє учасників шоу «Трендсеттер» виступили за заборону абортів

Покарання за аборт нібито спонукатиме жінок більш «усвідомлено» ставитися до сексу

Наприкінці серпня на YouTube-каналі українського блогера Олександра Волошина вийшов черговий випуск шоу «Трендсеттер», у якому четверо блогерів обговорюють ті чи ті суспільно важливі теми. 

У випуску Олександр Волошин і Дмитро Євтушенко заявили, що потрібно заборонити аборти в Україні. На їхню думку, покарання за переривання вагітності зробить жінок більш «усвідомленими» й вони менш «легковажно» підходитимуть до сексу.

Дві інші учасниці дискусії, Анна Трінчер й Анна Алхім, наголосили, що аборт – це особиста справа жінки й вона має право переривати вагітність, якщо бажає цього. Трінчер зазначила, що покарання за аборти є антигуманними.

У відповідь Дмитро Євтушенко сказав: «Це те саме, що я в алкогольному сп’янінні поїду за кермом. Є закон, що так не можна робити, але так сталося, що я вже п’яний і вже їду за кермом. І це мій вибір. Я ж не можу так сказати? Чому це заборонено? Щоб цього не було. 

Так само й аборти повинні бути заборонені, щоб ти розумів з початку, що треба не запліднитися якось таким чином… вживати контрацептиви чи таблетки ваші. Або просто думати, з ким ти займаєшся сексом, коли й навіщо», – заявив він. 

На думку Євтушенка, жінки будуть менш «легковажно» ставитися до сексу й ризику незапланованої вагітності, якщо за аборт притягуватимуть до відповідальності. 

Опісля Алхім і Трінчер запитали, що мають робити жінки, які завагітніли внаслідок зґвалтування. Тоді Євтушенко й Волошин погодилися, що в такому разі винятки все ж мають бути. 

Реакція на висловлювання блогерів

У коментарях до випуску деякі користувачі розкритикували чоловіків, підмітивши, що частіше проти абортів виступають саме чоловіки – люди, які самі не мають можливості завагітніти й народити дитину. 

Після критики Дмитро Євтушенко опублікував сторіз в Instagram, заявивши, що сказане на шоу було його особистою думкою.

Активістка й журналістка Євгенія Дишлева прокоментувала ситуацію: «По-перше, аборт – фундаментальне право жінки! Це не вбивство, а медична процедура… Зародок не є дитиною, це лише набір клітин. ВООЗ підкреслює, що доступність послуг із безпечного припинення вагітності має вирішальне значення для здоровʼя жінок і дівчат. По-друге, чоловіки не мають вказувати жінкам, куди їм ходити і з ким зустрічатися. По-третє, контрацепція – це не лише відповідальність жінок, а й чоловіків!»

Кандидатка психологічних наук Марина Діденко в коментарі для видання ZMINA пояснила, що вирази, на кшталт, «аборт – це не ок» і «треба було раніше думати» перекладають повну відповідальність за вагітність на жінку. А оскільки подібні твердження звучать від лідерів думок, то вони мають певний авторитет для аудиторії й, зокрема, можуть тиснути на жінок, які не впевнені, чи варто їм переривати вагітність.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.