Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниГендерно нейтральна мова й ЛГБТК+ терміни. Один із найбільших онлайн-словників оновив свою базу

Словник зробили більш інклюзивним

До цьогорічного осіннього оновлення бази онлайн-словника Dictionary.com додали низку нових слів і термінів, серед яких є й ті, що стосуються ЛГБТК+ спільноти. Про це пише видання Them.

Основним оновленням словника стало впровадження гендерно нейтральної мови в описах до слів і термінів. Замість того, щоб уживати займенники «він» чи «вона», словник зробив вибір на користь нейтрального займенника «вони» або переписав визначення до слів так, щоб не наголошувати на статі.

«Щодо інклюзивності, то [займенники] «він» і «вона» не враховують людей, які послуговуються іншими займенниками. Займенник «вони» в англійській мові набагато частіше вживається як загальний, ніж «він» чи «вона». Насправді так було впродовж десятиліть, хоча люди рідко помічають це в мовленні. Ці зміни зробили наші описи більш наближеними до того, як люди насправді розмовляють», – пояснили лексикографи словника.

Також до словника додали низку термінів, які стосуються ЛГБТК+ спільноти:

  • Стелс (stealth) – спосіб життя трансгендерних людей, коли вони живуть як цисгендерні члени своєї визначеної статі, не повідомляючи, що є трансгендерними.
  • Полісексуальний – людина, яка має емоційний, еротичний та/або статевий потяг до багатьох, але не всіх гендерів.
  • Поліромантичний – людина, яка має романтичний потяг до багатьох, але не всіх гендерів.
  • Аутосексуальний – людина, яка насамперед відчуває сексуальний потяг і бажання до себе.
  • Ауторомантичний – людина, яка насамперед відчуває романтичний потяг до себе. 

«Хоча термінологія ЛГБТК+ не потребує інституційного визнання для того, щоб бути дійсною, безсумнівно добре, що джерела, як-от Dictionary.com, розуміють важливість цих термінів, особливо коли праві так часто ставляться до квір- і трансідентичностей як до нещодавно вигаданої примхи», – наголошують у виданні Them.

Фото: Rawpixel

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.