Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДанія перепросила за тривале жорстоке поводження з людьми з інвалідністю

Дітей і дорослих з інвалідністю поміщали в державні установи, де ті зазнавали знущань

Міністерка соціальних справ Данії Пернілле Розенкранц-Тейль від імені держави вибачилася від імені держави за жорстоке поводження з людьми з інвалідністю, якого вони зазнавали впродовж десятиліть. Про це пише DW.

Розенкранц-Тейль назвала цей період «однією з найчорніших сторінок в історії Данії».

«Звичайно, ми не можемо змінити минуле вибаченнями. Але можемо взяти на себе відповідальність за те, що сталося, і ми можемо визнати, що було зроблено неправильно. Від імені данської держави, від імені уряду – вибачте», – сказала вона.

Із 1933 по 1980 роки дітей і дорослих з інвалідністю поміщали в державні установи, де ті зазнавали знущань, серед яких були примусова стерилізація й сексуальне насильство.

Загалом до таких установ відправили близько 15 тисяч людей з інвалідністю. Серед них були люди з порушеннями зору, епілепсією, фізичними або розумовими порушеннями. З 1929 по 1967 рік пацієнтам із психічними розладами проводили примусову стерилізацію. Також до 1989 року пацієнти, які хотіли одружитися, мусили отримувати спеціальний дозвіл від влади.

Серед причин такого поводження з людьми з інвалідністю було те, що це нібито «захистить суспільство». Це ідея євгеніки, яка має на меті поліпшити генетичну якість людської популяції. Ідея історично використовувалася для виключення або цілеспрямованого знищення певних груп, які вважалися неповноцінними.

Попередній уряд Данії замовив розслідування, яке у 2020 році виявило низку зловживань у державних центрах. Серед них – насильство, зокрема психологічне й сексуальне, а також серйозні помилки в лікуванні.

У 1980 році парламент децентралізував сектор спеціальної опіки й передав відповідальність місцевим органам влади.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.