Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЖінки в Україні стурбовані поверненням старих гендерних стереотипів – BBC

Дослідження показало вплив війни на гендерні ролі в Україні

Жінки в Україні відчувають гострий вплив війни на своє психічне й фізичне здоров’я, а також стурбовані поверненням старих гендерних стереотипів. Про це свідчать результати дослідження BBC Media Action.

Дослідження зосередилося на трьох питаннях: основні проблеми, з якими стикаються жінки; як жінки використовують медіа; зміна гендерних ролей і ставлення під час війни. 

У дослідженні з використанням змішаних методів опитали понад 1500 жінок по всій Україні, зокрема 200 жінок на непідконтрольних українському уряду територіях. Дослідження включало фокус-групове обговорення з жінками й чоловіками, а також аналіз цифрового контенту.

Основні висновки 

Жінки, особливо молоді й внутрішньопереміщені (ВПО), найгостріше відчувають вплив війни на своє психічне й фізичне здоров’я. Переселенки особливо відчувають вплив самостійності й необхідності ухвалювати рішення для себе й своїх родин.

Соціальні медіа – найпоширеніше джерело інформації, а Telegram опитані вказали як джерело, якому найбільше довіряють. Але за практичною допомогою й інформацією жінки радше звертаються до сім’ї й друзів.

Жінки загалом відчувають підтримку в тому, щоб брати участь у війні будь-яким способом, незалежно від того, вирішать вони виїхати чи залишитися в Україні. Але консервативні гендерні настрої все ще досить присутні. Наприклад, жінок досі сприймають як «берегинь домашнього вогнища».

Жінки й чоловіки дуже вдячні захисникам і захисницям, які захищають Україну. У суспільстві існує сильне почуття національної єдності, яке допомагає долати гендерні відмінності. Однак існує думка, що чоловіків у ЗМІ звеличують як захисників і героїв, і це загрожує закріпленням гендерних стереотипів у майбутньому.

Дослідження також наводить низку рекомендацій у висвітленні проблем жінок:

  • Руйнування гендерних ролей і сильне почуття національної єдності можна використати для позитивного впливу на гендерну рівність. Протидіяти наративам, які підживлюють гендерні стереотипи, можна за допомогою демонстрації жінок, які беруть участь у воєнних діях у ролях, де традиційно домінують чоловіки. Також варто показувати жінок як лідерок і винахідниць, які здатні ухвалювати рішення.
  • Наратив про чоловіків як захисників може мати негативні наслідки для гендерної рівності в майбутньому. ЗМІ повинні забезпечувати гендерний баланс у контенті й продукції, а також уникати стереотипів і норм. Це допоможе створити збалансовану картину, яка висвітлюватиме проблеми жінок, а також однаково показуватиме внесок жінок і чоловіків у військові зусилля.
  • Позитивний контент може бути корисним для жінок у повсякденних викликах, але він повинен бути помітнішим за той, що є в соцмережах. Варто створювати чітко брендовані серії з практичною інформацією й історіями про жіночу стійкість і дії в повсякденному житті, щоб допомогти іншим жінкам впоратися зі схожими проблемами.
Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.