Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Нагадує бандитське кіно»: кримська татарка Леніє Умерова написала листа з вʼязниці в рф

Її утримують в росії вже майже дев’ять місяців

Кримська татарка, громадянка України Леніє Умерова, яку незаконно тримають у росії, написала листа з московського СІЗО «Лефортово». Лист написаний на початку вересня, але дійшов лише зараз. Його оприлюднив брат Леніє Азіз Умеров.

У листі дівчина згадала, що її утримують у росії вже майже дев’ять місяців. Вона поділилася, що в неї «все стабільно», а також розповіла про своє затримання у грудні 2022 року, коли вона їхала до хворого батька в тимчасово окупований Крим.

«Момент, і на кордоні після перевірки документів й особистих речей до тебе підходить четверо «невідомих чоловіків» і змушують зійти з автобуса й робити все, як вони скажуть. На запит представитися називають якісь вигадані імена, а про документи вже годі й говорити. Забравши тоді мої особисті речі, відвезли мене в невідоме місто (пізніше виявилося, то був Владикавказ). Далі – 7 годин допитів і погроз», – пише Леніє.

Дівчина розповіла, що її відпустили посеред ночі, але по дорозі до готелю її таксі зупинили «місцеві даїшники», щоб нібито перевірити документи.

«Побачивши, що я іноземна громадянка, запросили дозвіл, а дізнавшись, що в мене його немає, забрали у відділок. Виявилося, їхні федеральні закони забороняють іноземцям пересуватися по їхніх дорогах без особливого дозволу. Одразу провели нічний суд, а після відправили до в’язниці для іноземців, де забрали мій телефон, цього разу «назовсім», – розповіла Леніє.

За її словами, весь час із моменту перетину кордону їй забороняли користуватися послугами адвокатів і телефонувати близьким. 

«Пам’ятаю, що в той день у в’язниці під час обшуку моїх особистих речей, я дивилася й думала, як, трясця, мені весь цей сюр нагадує гостросюжетне бандитське кіно з дев’яностих-нульових. А наступні п’ять місяців показали, що це не кіно, а серіал. Залякування, погрози, викрадення й спроби взяти підлі інтерв’ю, бандитські схематози – скаже будь-яка цивілізована людина. А от і ніт, скажуть послідовники системи Орвела», – пише Леніє.

Вона додала, що такі дії – свідчення зневаги до людських прав, свобод і гідності, які «стають жахливою нормою останніх майже десяти років». 

«І нам, усім разом, дуже сильно потрібно вилікувати причину цього», – завершила свій лист Леніє.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.