Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниПарламент Ірану підтримав законопроєкт, що передбачає 10 років за гратами за відмову від хіджаба

Вісім незалежних експертів ООН із прав людини виступили проти законопроєкту

Парламент Ірану підтримав законопроєкт «Про хіджаб і цнотливість». Він передбачає покарання «четвертого ступеня» для жінок, які одягнені «неналежним чином» і «порушують дрес-код». Про це пише BBC.

Згідно з кримінальним кодексом, порушниць каратимуть позбавленням волі на строк від 5 до 10 років і штрафом розміром до 7302 доларів.

Законопроєкт передбачає штрафи й за «пропагування оголеності» або «висміювання хіджаба» в ЗМІ й соціальних мережах. Штрафуватимуть також власників транспортних засобів, у яких водійка чи пасажирка носять невідповідний одяг чи не мають хіджаба.

Карати ув’язненням до 10 років будуть також осіб, які «організовано» порушують дрес-код або роблять це «у співпраці з іноземними чи ворожими урядами, засобами масової інформації, групами або організаціями».

Тепер законопроєкт направлять на розгляд Ради вартових – органу священнослужителів і юристів. Рада зможе накласти вето, якщо законопроєкт виявиться несумісним із конституцією й шаріатом.

Вісім незалежних експертів ООН із прав людини виступили проти законопроєкту.

«[Законопроєкт] можна схарактеризувати як форму гендерного апартеїду, оскільки влада, схоже, керує через системну дискримінацію з наміром тиснути на жінок і дівчат до повної покори», – наголосили в ООН.

Експерти припускають, що такі суворі покарання для жінок можуть призвести до насильницького застосування цього закону.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.