Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДанський орфографічний словник оновили, щоб позбутися гендерних стереотипів

Уперше за 12 років

Данська мовна рада вперше за 12 років оновить орфографічний словник данської мови (Retskrivningsordbogen), зробивши слова й описи до них більш гендерно нейтральними й менш стереотипними. Про це пише The Guardian.

Наприклад, слово finansmand (фінансист), яке в словнику подають лише в чоловічому роді (із закінченням -mand), тепер матиме й жіночий рід – finanskvinde (фінансистка). Також із нового видання вилучать гендерно марковані речення, які ілюструють вживання того чи того слова. Наприклад, приберуть вирази pigerne fjantede rundt (дівчата пустували) й han er anklaget for uagtsomt manddrab (його звинувачують у вбивстві з необережності).

Перш ніж розробляти рекомендації щодо оновлення словника, мовні експерти оцінили, наскільки нові слова, які хочуть додати до словника, поширені в повсякденному вжитку. Старша наукова співробітниця мовно ради Маргрете Гайдеманн Андерсен зазначила, що нововведення можуть зіткнутися з певними перепонами.

«Є люди, які вважають, що ми забагато змінюємо, і не вважають, що нам потрібне, наприклад, слово "фінансистка"», – зазначила Андерсен. Вона зауважила, що зміни, які стосуються гендеру, викликають сильнішу реакцію, ніж зміни до граматики.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.