Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниТамару Марценюк і Катерину Зарембо нагородили за внесок у дослідження фемінізму й нерівності

Премією Емми Ґолдман

Соціологиню Тамару Марценюк й аналітикиню й перекладачку Катерину Зарембо нагородили премією Емми Ґолдман. Її щорічно присуджують за видатні досягнення і внесок у дослідження фемінізму й нерівності. Про це пише «Суспільне Культура».

Тамара Марценюк отримала Emma Goldman Awards, а Катерина Зарембо – Emma Goldman Snowball Awards.

Емма Ґолдман – феміністка, письменниця, журналістка, антивоєнна активістка єврейського походження. Вважається однією з найважливіших героїнь американського анархізму й раннього руху за мир. Її промови й праці стосувалися тем мілітаризму, фашизму, капіталізму, міграції, шлюбу, вільного кохання й гомосексуальності.

У 1917 році Ґолдман засудили до двох років ув’язнення за змову «спонукати людей не реєструватися» для нещодавно оголошеного призову в США. Після звільнення з тюрми її депортували до росії.

У 1921 році Ґолдман залишила радянський союз. Свої враження від срср вона виклала в серії статей для газети Джозефа Пулітцера New York World, а потім у книзі «Моє розчарування в Росії» (My Disillusionment in Russia, 1921 рік). Пізніше вийшло друге видання, доповнене й розширене, «Моє подальше розчарування в Росії» (My Further Disillusionment in Russia).

Щороку незалежна нідерландська організація FLAX Foundation на знак визнання спадщини Емми Ґолдман присуджує дві премії: Emma Goldman Awards (50 000 євро) й Emma Goldman Snowball Awards (10 000 євро).

Тамара Марценюк – українська вчена, соціологиня, гендерна дослідниця, гендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини. Авторка понад 100 наукових праць, книг «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» (2017), «Чому не варто боятися фемінізму» (2018), «Захисники галактики: влада і криза в чоловічому світі» (2020).

Катерина Зарембо – політична аналітикиня, викладачка, перекладачка. Фахівчиня з питань зовнішньої й безпекової політики й громадянського суспільства України. Написала книжку «Схід українського сонця» про Донеччину й Луганщину, є співавторкою видання «Писати аналітику може кожен. Мистецтво переконливого тексту».

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.