Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниМайже половина українських онлайн-медіа вдаються до сексизму й дискримінації – ІМІ

Ейджизм, сексистські поради й мова ворожнечі

48% українських онлайн-медіа у своїх текстах вдаються до сексизму й дискримінації за гендерною ознакою. Такими є результати вересневого моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ).

У другому кварталі 2023 року дослідники ІМІ фіксували, що близько третини українських медіа мають матеріали з ознаками дискримінаційних. Нині експерти взяли більшу вибірку медіа (50) і зафіксували, що 48% медіа в моніторинговий період мали хоча б один такий матеріал.

Зазначають, що 24 із 50 найпопулярніших українських онлайн-медіа залучають до своїх розділів «Новини» матеріали, які мають ознаки мови ворожнечі, сексизму, дискримінаційної лексики й стереотипізації щодо жінок.

Найчастіше редакції засуджують жінок за їхні одяг, тіло й зовнішній вигляд загалом. У рекламних матеріалах редакції зображують жінок стереотипно, а також просувають наративи про те, що роль жінки обмежується «господинею».

«Якщо придивитися до сексистських матеріалів у медіа, то можна чітко побачити, що більшість із них писалася за принципом: побачили в інстаграмі – допишемо своє. Відомі жінки публікують фото у своїх персональних акаунтах у соцмережах. Жінки можуть бути в сукнях, у чадрі чи навіть оголені. Бо це їхнє тіло і їхній вибір, які фото публікувати. А ось уже медіа ліплять сексистські висновки до цих фото й публікують новини, «висмоктані з пальця». 

Водночас жінки навряд чи розраховують, що автори-сексисти еротизовано описуватимуть деталі їхніх тіл і вигадуватимуть різноманітні принизливі словосполучення», – наголошують в ІМІ.

Українські онлайн-медіа також вдаються до ейджизму, дають сексистські поради, публікують антинаукові твердження, які мають стереотипне підґрунтя. 

Минулого кварталу аналітики ІМІ зафіксували, що медіа підсилюють стереотипи про жінок за допомогою фотографій. Найчастіше світлини на сайтах працюють на стереотип про те, що жінка – це «господиня-берегиня» й саме вона повинна займатися приготуванням, їжі пранням, прибиранням тощо.

Нині фахівці ІМІ виявляють приклади посилення інших стереотипів. Наприклад, засоби від болю в горлі рекламують за допомогою зображення жінки. В ІМІ пояснюють, що вибір таких світлин зміцнює уявлення про жінок як про слабких, схильних до хвороб і тих, хто відповідає за ситуації, коли в родині хтось захворів.

«В іншому випадку, використовуючи зображення жінки з дівчинкою, рекламують кухонне приладдя, що стверджує класичний стереотип про те, що жінка – це насамперед мама, яка мусить навчити свою доньку готувати, щоб вона виросла готовою повторити мамину долю господині. Чи треба нагадувати, що хворіють, готують і їдять усі гендери?» – зазначають в ІМІ.

Моніторинговий аналіз проводився з 31 серпня до 25 вересня 2023 року включно в 50 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ. Прочитати його детальніше можна за посиланням.

Ілюстрація: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.