Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Вона не гендерно нейтральна». ООН закликає приділяти увагу жінкам у боротьбі з кліматичною кризою

Не всі країни додають питання репродуктивного здоровʼя жінок до планів подолання кліматичної кризи

Лише третина країн додала питання сексуального й репродуктивного здоровʼя жінок до своїх національних планів подолання кліматичної кризи. Про це йдеться в доповіді UNFPA й Лондонського університету королеви Марії, пише The Guardian.

Це перше дослідження згадок про сексуальне й репродуктивне здоров’я в політиках країн щодо боротьби з кліматичної кризою.

У доповіді йдеться, що зі 119 країн лише 38 включили до своїх планів подолання кліматичної кризи питання контрацепції й охорони здоров’я матерів і новонароджених. Лише 15 країн додали до своїх планів проблему насильства над жінками.

Зазначають, що підвищення температури негативно впливає на здоров’я матерів і може призвести до ускладнень під час вагітності. А екстремальна спека спричиняє передчасні пологи й збільшення кількості мертвонароджень.

У доповіді також наголошується, що кліматична криза посилила нерівність, яка існує нині у світі. Наприклад, на сході й півдні Африки тропічні циклони пошкодили медичні установи, що ускладнило доступ до медичної допомоги матерям і сприяло поширенню хвороб, які передаються через воду.

Урагани й посухи підвищують ризики гендерного насильства й дитячих шлюбів, додається в доповіді. Це відбувається через те, що сімʼї, які перебувають у стресовому стані, менш здатні підтримувати дочок і прагнуть видати їх заміж.

«Національні плани [країн] показують, що є багато роботи, яку можна зробити. Ми знаємо, що зміна клімату непропорційно впливає на жінок і не є гендерно нейтральною. Клімат повертає нас до боротьби за гендерну рівність. Ми хочемо переконатися, що кліматична політика визнає диференційований вплив на жінок і враховує його», – наголосила радниця з питань народонаселення й розвитку UNFPA й одна із авторів доповіді Анжела Баскієрі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.