Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниООН: понад 90% загиблих під час землетрусів в Афганістані – жінки й діти

В організації вказують на «гендерний аспект»

Понад 90% людей, які загинули внаслідок нещодавніх землетрусів на заході Афганістану, були жінки й діти. Про це пише Associated Press із посиланням на представників ООН.

Таліби заявили, що землетрус, який стався 7 жовтня в провінції Герат, забрав життя понад двох тисяч людей різного віку й статі. За даними ООН, епіцентр землетрусу був у районі Зенда-Джан. Там загинули 1294 людини, 1688 отримали поранення. Усі будинки зруйновані.

Керівник польового офісу ЮНІСЕФ у Гераті Сіддіг Ібрагім сказав, що жінки, найімовірніше, під час землетрусу були вдома. «Коли стався перший землетрус, люди подумали, що це вибух, і втекли до своїх домівок», – зазначив Сіддіг.

Представник Фонду народонаселення ООН в Афганістані Хайме Надаль заявив, що кількість загиблих не мала б «гендерного аспекту», якби землетрус стався вночі.

«У той час доби люди були на полі. Багато чоловіків мігрують до Ірану на роботу. Жінки були вдома, займалися господарськими справами й доглядали дітей. Вони опинилися під завалами. Був чіткий гендерний аспект», – зауважив Надаль.

Непропорційний вплив землетрусу на жінок залишив дітей без матерів. Унаслідок цього виникає питання, хто опікуватиметься цими дітьми або як возз’єднати їх із батьками, які можуть бути поза межами провінції чи Афганістану. 

Представники гуманітарних організацій кажуть, що через відсутність дитячих будинків дітей, які втратили одного або обох батьків, найімовірніше, заберуть родичі, які вижили, або члени громади.

В ООН наголосили, що через обмеження, які таліби запровадили для жінок в Афганістані, існує ризик, що ті не отримують інформацію про ймовірність землетрусів.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.