Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНайвідомішим вікінгом могла бути жінка – дослідники

Мати найвідомішого монарха Данії, імовірно, також мала славу великої правительки

Дослідники з Національного музею Данії, Шведської ради національної спадщини й Адміністративної ради округу Західної Швеції припускають, що саме жінка могла бути найвідомішим вікінгом і головною фігурою у формуванні данського королівства. Про це пише Science Alert.

Відомий вікінгський лідер Гаральд Блютуз вважався найвідомішим монархом Данії. Однак виявилося, що його мати, Тіра, також мала славу великої правительки. Дослідники повʼязують правління Тіри з розширенням укріплень Даневірке, що захистило Данію від німецького вторгнення. Зазначають, що ім’я Тіри згадують на щонайменше на чотирьох рунічних каменях, що «не має аналогів у Данії епохи вікінгів».

На одній групі каменів, знайдених у Єллінгу, Тіра вшановується як «сила / порятунок Данії». На іншій групі, відомій як Камені Равнунге-Туе, згадують Тіру як «леді» або «королеву». Дослідники припускають, що обидві згадки стосуються однієї й тієї ж жінки. 

За традиціями, на честь певної особи, зазвичай чоловічої статі, встановлювали лише один рунічний камінь. Станом на сьогодні знайдено менше десяти рунічних каменів, присвячених жінкам. І чотири з них, імовірно, присвячені саме Тірі. За словами дослідників, це вказує на те, що вона була впливовою жінкою, яка мала статус, землю і владу.

Останні дослідження підтверджують, що жінки-вікінги воювали разом із чоловіками. Імовірно, Тіра очолювала ранні вікінгські походи. Це свідчить про те, що жінки володіли значним впливом і становили важливу частину вікінгського суспільства.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.