Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні пропонують створити окрему нагороду для військовослужбовиць

Її назвали на честь першої у світі офіцерки

Львівська обласна рада ініціювала створення обласної відзнаки імені Олени Степанів-Дашкевич. Про це повідомили на Facebook-сторінці ради.

Олена Степанів-Дашкевич (1892–1963) – українська історикиня, викладачка, громадська й військова діячка. Вона перша у світі жінка, яку офіційно зарахували на військову службу у званні офіцерки.

Відзнакою, названою на її честь, хочуть нагороджувати жінок, які служать у Збройних силах і захищають Україну від російських окупантів.

За даними Міністерства оборони, кількість жінок у ЗСУ зросла на 40%, як порівняти з 2021 роком. Тепер у війську служить майже 43 тисячі жінок. У відомстві зазначають: це стало можливим завдяки тому, що Україна інтегрує в ЗСУ стандарти НАТО й принципи резолюції Ради Безпеки ООН, які гарантують рівні права жінок і чоловіків у війську. 

Зокрема, скасували обмеження на доступ військовослужбовиць до всіх посад, а також скасувало вікове обмеження, згідно з яким жінки старші за 40 років не могли укладати контракт на проходження служби. Тепер контрактниками можуть стати представники обох статей віком від 18 до 60 років.

Також жінки тепер можуть здобувати військову освіту всіх рівнів. Із 2019 року дівчата можуть вступати до військових ліцеїв. Окрім того, у Міністерстві оборони й ЗСУ існують посади радників із гендерних питань. Також Міноборони працює над створенням нових зразків військової форми й засобів індивідуального захисту для жінок з урахуванням особливостей будови їхнього тіла.

Фото: @arsenpetrovalex

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.