Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ канадській провінції школи вживатимуть щодо учнів їхні бажані займенники лише за згоди батьків

Місцева влада визначає батьків як «головних осіб, які ухвалюють рішення» щодо дитини

Канадська провінція Саскачеван задіяла рідкісний конституційний механізм, щоб внести зміни до своїх освітніх законів. Дії влади розкритикували як такі, що порушують права неповнолітніх. Про це пише The Guardian.

У понеділок законодавчі збори Саскачевану розпочали дебати щодо законопроєкту 137, який визначає батьків як «головних осіб, які ухвалюють рішення» щодо освітнього процесу своєї дитини. Серед іншого, законопроєкт містить положення, згідно з яким шкільний персонал має запитати дозволу в батьків перед тим, як звертатися до учня на бажане ім’я чи вживати бажані займенники.

У законопроєкті також ідеться, що якщо отримання дозволу від батьків може нашкодити дитині, директор школи зобовʼязаний направити учня до служби підтримки, де він розробить план камінг-ауту.

Прем’єр-міністр Саскачевану Скотт Мо використав положення «notwithstanding clause», яке дозволяє тимчасово обмежити основі права, закріплені в Хартії прав і свобод країни. Зокрема, положення обмежує розділи 2, 7 і 15 Хартії, які стосуються свободи вираження поглядів, особистої безпеки й рівного захисту перед законом.

Крім того, завдяки положенню законопроєкт може обходити розділи Кодексу прав людини Саскачевану, які захищають право на свободу совісті, право на вільне вираження поглядів і право на освіту.

Міністр освіти Саскачевану Джеремі Кокрілл заявив, що такі зміни виправдані, оскільки вони «гарантують право на участь батьків в освітньому процесі своєї дитини». Однак правозахисні групи стверджують, що це рішення створює «небезпечний прецедент», коли йдеться про збереження основних свобод й особливо коли законодавство спрямоване на трансгендерну молодь.

«Уряд Саскачевану погрожує розірвати частину Хартії цього вівторка й тим самим порушити права на свободу, недоторканність приватного життя, рівність і безпеку трансгендерних молодих людей», – заявила виконавча директорка Канадської асоціації громадянських свобод (CCLA) Ноа Мендельсон Авів.

Зазначають, що уряд може посилатися на положення «notwithstanding clause» лише впродовж пʼяти років. 

Саскачеван після Нью-Брансвіку став другою провінцією в Канаді, яка внесла зміни до свого освітнього законодавства. В останні місяці консервативні провінційні уряди Канади дедалі частіше говорять про надання батькам «права» знати про гендерне самовираження їхніх дітей у школах. Минулого місяця премʼєр-міністр Онтаріо Даг Форд заявив, що батьки й опікуни повинні знати, якщо їхня дитина змінила займенники або імʼя в школі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.