Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Валенсії протестували 4-денний робочий тиждень. Які результати

Були як позитивні, так і негативні наслідки

У Валенсії, що в Іспанії, провели експеримент із запровадженням 4-денного робочого тижня. Результати свідчать, що такі зміни поліпшили здоров’я й добробут працівників, а також призвели до зростання активності в готельному й ресторанному бізнесі й навіть поліпшили якість повітря.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на El Pais.

Експеримент відбувся у квітні-травні цього року, його ініціювала попередня ліва коаліція міської влади. Нині у Валенсії більшість мають права «Народна парті» й ультраправий Vox.

Згідно зі звітом міської влади Валенсії, сім із десяти учасників експерименту оцінили його позитивно. Вони відзначили, що чотириденний робочий тиждень корисний для здоров’я й поліпшує баланс між роботою й особистим життям.

Учасники експерименту у вільний час займалися спортом чи відпочинком. Зокрема, відвідували культурні чи освітні заходи або гуляли на природі. Крім того, через зменшення інтенсивності руху на дорогах Валенсії в місті поліпшилася якість повітря.

Водночас в експерименту були й негативні наслідки. Частина учасників стала більше курити і вживати алкоголь у додатковий вихідний, у крамницях рівень продажів падав на 20%, а служби невідкладної медичної допомоги були більше навантажені.

Раніше подібний експеримент провели у Великій Британії, він тривав із червня 2022 року до лютого 2023-го. Співробітники компаній заявили, що завдяки новому графіку їхнє самопочуття поліпшилося: знизився рівень стресу, стало легше балансувати між роботою й життям, поліпшився сон.

У листопаді 2022 року Бельгія стала першою країною в ЄС, яка легалізувала чотириденний робочий тиждень.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.