Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Фінляндії хочуть дозволити лікарям відмовлятися робити аборти з міркувань совісті

У разі, якщо життю пацієнтки нічого не загрожує

У Фінляндії партія «Християнські демократи» пропонує дозволити лікарям не робити аборти на підставі релігійної свободи й міркувань совісті, якщо життю пацієнтки нічого не загрожує. Як пише фінський суспільний мовник Yle, питання про запровадження цього рішення розглядають у Південній Карелії.

Обговорення ініціював християнський демократ Юха Ранталайнен. Раніше він працював лікарем у медичному центрі й викладачем в університеті прикладних наук, а зараз перебуває на пенсії.

За словами Ранталайнена, зараз медсестри й лікарі змушені змінювати роботу або спеціалізацію через власні переконання, тож він пропонує запровадити різні зміни для лікарів, які роблять аборти і які відмовляються від цього. Ранталайнен стверджує, що «нікого не можна примушувати до аборту», оскільки «це питання можна вирішити по-різному».

В інший районах групи християнських демократів виступали з подібними пропозиціями.

Директорка зі стратегії й адміністрації соціального забезпечення Південної Карелії Кайса Гейно відмовилася коментувати ініціативу й можливість її реалізації. Вона повідомила, що департамент має три місяці, щоб підготувати відповідь. Водночас Гейно наголосила, що жоден пацієнт не може залишитися без послуги через переконання медичного персоналу.

У Південній Карелії аборти проводять у гінекологічній амбулаторії центральної лікарні. У 2022 році в Південній Карелії зробили 134 аборти, а у всій Фінляндії – приблизно 7900.

Фото: Freepik

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.